Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Pripremite i sebe i psa za predstojeću grmljavinu petardi

Praznična euforija je OK, ali zbog većine koji izgleda nemaju mozga ona ne može da da prođe bez pirotehničkog asortimana. Ukoliko vama smeta da se na svakom koraku štrecate od iznenadnih eksplozija, zamislite kako je vašem psu koji nema predstavu šta se to oko njega dešava.

Kako biste zaštitili psa od prekomernog stresa, spremili smo niz saveta poput toga da izbegavate večernje šetnje, kao i da navlačite zavese i spuštate roletne u prostorijama gde vaš ljubimac najviše boravi.

Pokušajte da se stavite u kožu svog psa i zamislite da vam svakodnevne zvukove i mirise odjednom zameni oštar miris baruta i iznenadni glasni pucnji popraćeni bljeskom, a da nemate pojma odakle dolaze i koliko god pokušavali, ne možete pobeći.

 

Kako bi vlasnicima i njihovim krznenim ljubimcima pomogla da prebrode praznično „ratno ludilo” podelićemi sa vama nekoliko korisnih saveta:

 

1. Držite ga na povocu
U vreme praznika pas bi obavezno trebalo da bude na povocu. Pas u stanju panike nije sposoban da sluša. Držanjem na lancu psu nećete pomoći da prevlada strah, ali ćete ga sprečiti da odluta i nastrada pod točkovima automobila.

2. Ostavite na ogrlici broj telefona

Bilo bi poželjno da vaš pas na ogrlici ima markicu s brojevima telefona. Ako slučajno pobegne veća je verovatnoća da će vas neko odmah nazvati i brže ga vratiti. Mikročip je zakonski obavezan, ali za veme praznika, teško je pronaći veterinara koji će ga očitati.

 

3. Prepoznajte njegov stres
Naučite da prepoznajete znakove stresa kod psa. Psi pod stresom često su nemirni, nemaju mira, hodaju tamo-vamo, dahću, sline i oblizuju se. Kao vlasnik budite smireni jer vaše ponašanje utiče i na ponašanje psa.

4. Nek boravi unutra za vreme praznika
Kućica nije dovoljno dobar zaklon. Pse koji inače žive napolju smestite unutra barem za vreme praznika i dok traje pucnjava. Postoji i mogućnost da petarda ili raketa završi u dvorištu, eksplodira pored psa i povredi ga.

 

5. Smestite ga pored sebe
Ako pas traži vašu blizinu, nemojte ga terati i gurati od sebe! Pustite ga da se smesti uz vas ako ga to smiruje. Mnogi psi se smire i zaspu ako im dozvolite da legnu na kauč kraj vas dok gledate televiziju.

 

6. Ređe ga vodite po mraku u šetnju
Izbegavajte večernje šetnje, odnosno šetnje u vreme pucnjave. Obavite dugačku šetnju ujutro ili popodne kako pas ne bi ostao bez dnevne doze kretanja, igre i akcije.

 

7. Ranije ga nahranite

Nahranite psa nešto ranije kako mu stres ne bi uticao na apetit (mnogi psi kada su pod stresom ne žele da jedu). Stres može uticati na pojačano mokrenje ili stolicu (proliv).

 

8. Neutrališite spoljne zvukove

Navucite zavese i spustite roletne pre nego što pucnjava i vatromet započnu, barem u prostoriji u kojoj se pas najviše zadržava. Roletne i deblje zavese će prigušiti zvukove i sprečiti bljesak vatrometa. Upalite i pojačajte televizor kako bi neutralizovali zvukove koji dolaze od spolja.

 

9. Zabavite ga
Psu igrom i poslasticama pokušajte odvratiti pažnju od pucnjave, ali ako je pas previše uznemiren i ne odgovara na vaše podsticanje i zahteve, pustite ga da se umiri. Nikada nemojte forsirati psa da nešto radi jer pas koji je pod jakim stresom i u stanju panike, nije u stanju da sluša i reaguje na komande. Ako petarda iznenada pukne reagujte veselim tonom.

 

10. Razmislite o o terapiji lekovima

Kontinuirano izlaganje stresu može uzrokovati dugoročna psihološka oštećenja i srčani udar. Kod pasa koji pokazuju veliki nivo stresa i u stanju su panike, trebali biste razmisliti o terapiji lekovima. Nikada nemojte davati lekove za smirenje na svoju ruku a da ste se pre toga niste konsultovali sa veterinarom!

 

11. Nikako ga nemojte kažnjavati
Najvažnije od svega – psa nemojte kažnjavati, čak ni ako na pucanje reaguje nepoželjnim ponašanjem, to će samo pogoršati strahove. Neki psi usled stresa mogu reagovati agresivno.