Pridržavajte se ovih pravila kada u kući imate psa

Da bi pas bio zdrav potrebno je pridržavati se ovih higijenskih pravila: pružiti mu mnogo vazduha, svetla i kretanja, održavati čistoću, paziti na čistoću pasje kućice, voditi racionalnu ishranu.

Kad je reč o ishrani treba voditi računa da hrana bude što raznovrsnija, bogata mineralnim solima i vitaminima.

U čorbu treba staviti povrća, malo voća a umesto mesa bolje ribu ili sveži sir.

Treba svesno voditi računa o rasporedu i rdovitosti obroka.

Ne sme se popuštati proždljivosti životinje i davati joj kokošje kosti, pasulj, grašak, čokoladu, prženu i pikantnu hranu, kobasice a naročito ne sladoled.

Za svakodnevno  održavanje čistoće potrebni su četka i češalj.Psa treba kupati sa šamponom za pse u mlakoj vodi a zatim dobro isprati.

Kada se pas nekoliko puta snažno otrese, treba ga istrljati platnenim peškirom i odvesti u šetnju.

Psi najčešće oboljevaju od crevnih parazita, ali mogu da oboljevaju od besnila, zato treba svake godine vakcinisati.

Pas može biti čoveku od koristi, ili kao luksuz.

posao pas

Prvoj gupi pripadaju lovački psi i psi čuvari, a drugoj psi koji se uzgajaju isključivo za zabavu.

Jesam li prava životinja za tebe?
Pre nego  dovedete štene u njegov novi dom, pripremite sve  što je neophodno. Prvih nekoliko meseci u životu Vašeg ljubimca  su najvažniji za uspostavljanje kvalitetnog odnosa sa novom porodicom. Potrebno je da budete dosledni i čvrsti, a u isto vreme da  mu pružite siguran i sretan dom.

Kako izabrati ime?
Idealno ime treba da bude kratko. Preporučuje se ime sa dva suglasnika jer je kratko, a štene ga neće pomešati sa kratkim naredbama tipa “Ne”. Budite uporni – svi članovi porodice treba da koriste isto ime, a ne zbunjujuće nadimke ili varijacije imena. Reakciju na ime nagraditi sa puno pohvale i igre.

Spavanje
Obezbedite svom štenetu poseban krevet. Postavite ga na mirno mesto bez promaje. Prvu noć u novom domu Vašem novom ljubimcu prijaće mekani ležaj, koji će mu dati toplinu i osećaj sigurnosti. Uteha će mu biti i posebno dizajnirana igračka za štence (Karlie) koja će zadovoljiti njegove instinkte. Ukoliko u kući imate i druge ljubimce, upoznajte ih postepeno, ne ostavljajte ih same i nemojte ih hraniti zajedno sve dok se dobro ne upoznaju i private.

Vežbanje korišćenja wc-a
Puppy trainer (Karlie) – odlično je sredstvo za pomoć pri treningu, a koje privlači štene da vrši nuždu na jednom mestu. Za siguran rezultat, pokažite štenetu mesto gde ste stavili sredstvo i uvek ga tamo odvedite odmah ujutru, uveče pre spavanja kao i posle svakog obroka. Ako samostalno ode na to mesto i obavi nuždu, odmah ga nagradite poslasticom. Pelene za štence posebno pomažu kod kućnog treninga. Miris pelena privući će štene da obavi nuždu baš na tom mestu, umesto na podu. Svakako ga nagradite prilikom korišćenja pelena, što će ga ohrabriti na ponavljanje vršenja nužde na tom mestu.

Ishrana
Prvi obroci novog šteneta u kući su vrlo važni. Saznajte šta je Vaše štene jelo pre dolaska u novi dom i trudite se da ga time hranite još dan – dva. Ukoliko želite da pređete na premium hranu kao što je Alleva, činite to postepeno u periodu od jedne do dve nedelje. Mešajte novu i staru hranu, postepeno povećavajući količinu nove, kako se ne bi preopteretio mladi sistem za varenje. Kvalitetna suva hrana za štenad, osim što je zdravija za Vašeg psa, za posledicu ima i količinski manju i uredniju stolicu. Kupujte samo originalna pakovanja, a ne hranu u rinfuzi. Samo originalna pakovanja garantuju kvalitet, deklarisani sadržaj, ispravan rok trajanja i očuvanost svih hranjivih sastojaka.

Kako izabrati pravu hranu?
U periodu od prestanka sisanja do navršenih 12 meseci starosti preporučujemo ishranu suvom hranom za štenad. Kompletan i izbalansiran obrok za dnevnu ishranu šteneta u fazi rasta i odvikavanja od sisanja. Sadrži sastojke neophodne za zdrav rast i razvoj kao i Inozitol – prirodni antioksidans koji vezivanjem slobodnih radikala usporava procese starenja organizma, snažno podstiče imunitet i poboljšava stanje kože i dlake. Dodavanje namirnica kao što su meso, jaja, sir ili kravlje mleko u ovom periodu mogu napraviti više štete nego koristi. Osigurajte svom ljubimcu vlastite posude za hranu i vodu kao i uvek dostupnu svežu vodu.

Higijena zuba
Zdravi zubi vrlo su važan faktor za celokupno zdravstveno stanje Vašeg šteneta. Nabavite specijalnu četkicu i pastu za pse. Nemojte da upotrebljavate pastu  koju Vi  koristite, jer njena pena kod šteneta može prouzrokovati napad panike kao i iritaciju želuca ukoliko je proguta.

Kupanje
Mnogo je načina na koje možete održati štene u najboljoj formi. Možete nabaviti mnoštvo šampona, suvih šampona, vlažnih maramica kao i sprejeva, koji su korisni svaki na svoj način. Većina vlasnika pasa više voli blagi šampon za štence, ubrus i nešto strpljenja. Dovoljno je okupati psa 1 do 3 puta godišnje, jer prečesto kupanje isušuje kožu.

Trening
Poslušno, dobro istrenirano štene biće sretnije, smirenije i zabavnije od nestašnog šteneta. Najbolji uzrast za trening psa je između 12. i 18. nedelje starosti. Međutim, osnovni trening treba započeti čim štene uđe u novi dom, a jednom stečene dobre navike treba potsticati kroz ceo zivot. Učenje zasnovano na nagradama je najdelotvornije, ukoliko nagrada sledi neposredno nakon dobro izvršene naredbe ili radnje. Štene će nagradu povezati samo sa činom koji joj neposredno prethodi, a ako nagrada stigne prekasno, može delovati kontrproduktivno.

Kada je vreme hladno obucite svom štenetu  Puppy kaputić. Uvek sa sobom nosite poslastice kao nagradu i budite spremni da ih date štenetu neposredno nakon što je pozitivno odreagovalo na naredbu. Počnite sa učenjem jednostavnih naredbi, kao što su: “ Sedi”, Dođi”, ”Lezi“ i sl. Koristite igračke i žvakalice, pazeći pri tom da ste Vi taj koji kontroliše igru. Naučite štene da bude društveno i uvek pod kontrolom. Ukoliko štene od malih nogu navikavate na druženje sa drugim ljudima i životinjama, možete izbeći buduće probleme u ponašanju.

Vakcinacija
Vakcinisanje je izuzetno važno za zdravlje vašeg šteneta. Obično se prvo vakcinisanje obavlja u uzrastu od 8 – 9 nedelja, a drugo sa 12 nedelja starosti. Prema zakonu, obavezno je izvršiti čipovanje psa, koje je najbolje uraditi prilikom prvog vakcinisanja. O rasporedu vakcinacija kao i o čipovanju vašeg šteneta, konsultujte se sa vašim veterinarom.

Čišćenje od parazita
Velika pretnja štencima su valjkasti crvi koje im majka može preneti putem krvotoka ili mleka. Glista, dok je u stadijumu larve, u neaktivnom stanju može kroz mleko zaraziti štene. Simptomi infekcije su nadut stomak i proliv kod šteneta. Štene treba tretirati tabletama za čišćenje od parazita, i to svake dve nedelje od 3. – 12. nedelje starosti, kao i posle toga svake četiri nedelje od 12. nedelje do 6. meseca života. Osim glistama, psi mogu  biti zaraženi i drugim crevnim parazitima od kojih su najčešće pantljičare. Čišćenje pasa od pantljičara ide  uz vakcinaciju pasa protiv besnila. Preporučuje se da se psi tretiraju protiv pantljičara 3 – 4 puta godišnje. Buva je prelazni domaćin u razvoju male pseće pantljičare, pa je mogući izvor zaraze za štenad.

Buve
Buve grizu i hrane se krvlju, prouzrokujući svrab i iritaciju koja može dovesti do zdravstvenih problema. Postoji više načina na koje Vaše štene možete tretirati protiv buva:
• Ampule – najdelotvorniji preventivni tretman; mala količina rastvora koju stavite na vrat šteneta, uništiće sve buve
• Prašak – delotvoran ukoliko ga redovno koristite i dobro utrljate u krzno
• Sprejevi – odlični za uništavanje buva i krpelja, a pogodni za primenu kod štenadi starije od 10 dana
• Šampon – kupanje sa antiparazitskim delovanjem
Osim buva, opasnost su i krpelji – ektoparaziti koji se hrane krvlju, a mogu biti prenosioci ozbiljnih parazitskih bolesti. Zaštita se takođe obavlja sprejevima, ampulama i sl. Preparati protiv ektoparazita najčešće su kombinovanog spektra delovanja pa se mogu koristiti kod mešane invazije – buva i krpelja.

Sve što je potrebno Vašem štenetu
U pet šopovima možete naći sve za srećan početak života Vašeg šteneta. Ako ste dobro pripremljeni, Vaše štene će puno lakše postati član Vaše porodice. Kako bismo Vam pomogli, pripremili smo spisak kako biste bili sigurni da ste nabavili sve što je potrebno:

• Poslastice za štenad
• Sredstvo protiv buva
• Sredstvo za čišćenje od parazita
• Krevet
• Igračke
• Pelene za štenad
• Wc za štenad
• Ogrlica
• Povodac
• Pločica za identifikaciju
• Šampon za štenad
• Posuda za hranu i vodu
• Četka
• Kućica za pse (ukoliko će pas biti u dvorištu)
• Puppy Trainer – sredstvo za pomoć pri treningu obavljanja nužde na jednom mestu
• Nosiljka za štence
• Žvakalice
• Četkica i pasta za pranje zuba
• Prostirka za automobil

Author: Ljiljana

Trudimo se da naš portal bude ispunjen bogatim sadržajem o psima, kako bi vas o svemu u vezi sa njima informisali i ujedno vam pomogli da svaki dan naučite nešto novo. Želite da imate psa ili već imate psa? Na pravom ste mestu!

Share This Post On
468 ad

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *