Pridržavajte se ovih pravila kada u kući imate psa

Da bi pas bio zdrav potrebno je pridržavati se ovih higijenskih pravila: pružiti mu mnogo vazduha, svetla i kretanja, održavati čistoću, paziti na čistoću pasje kućice, voditi racionalnu ishranu.

Kad je reč o ishrani treba voditi računa da hrana bude što raznovrsnija, bogata mineralnim solima i vitaminima. U čorbu treba staviti povrća, malo voća, a umesto mesa bolje ribu ili sveži sir. Treba svesno voditi računa o rasporedu i redovnosti obroka. Ne sme se popuštati proždljivosti životinje i davati joj kokošje kosti, pasulj, grašak, čokoladu, prženu i pikantnu hranu, kobasice, a naročito ne sladoled.

Za svakodnevno održavanje čistoće potrebni su četka i češalj. Psa treba kupati šamponom za pse u mlakoj vodi, a zatim dobro isprati. Kada se pas nekoliko puta snažno otrese, treba ga istrljati platnenim peškirom i odvesti u šetnju. Psi najčešće oboljevaju od crevnih parazita, ali mogu da oboljevaju od besnila, zato treba svake godine vakcinisati.

Pas može biti čoveku od koristi, ili kao luksuz. Prvoj gupi pripadaju lovački psi i psi čuvari, a drugoj psi koji se uzgajaju isključivo za zabavu.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *