Priča o starom psu

Prenosimo priču u celosti sa FB stranice ORPAK:

Božić.. sveti dan rađanja… A mi se često pitamo “kakav vernik može neko biti kada mu život drugih nije bitan?” …ovo je bezimeni deka…deka star preko 11-12 godina…

Deka star koji je verovao čoveku…koji je ceo svoj život darivao čoveku….a čovek, taj “vernik” koji je verovatno sedeo za punom trpezom okružen porodicom, smejao se, grlio svoje voljene, pozivao prijatelje nasmejan…nije mario što je njegov pas ..stari pas ležao pokraj tranzita na -15, udaren, sl7mljen u bolovima….

Napušten, izbačen, odbačen jer je star…jer ne vidi… Staračka katarakta prekrila je najdivnije okrugle okice…njemu nepoznati mirisi, petarde, zvuci…srljao je i oslanjao se na jedino što može-njuh-ne bi li neki miris prepoznao kako bi se vratio svom domu…slep, star nije video auto…a vozač, vozač nije stao…udario ga je svom silinom da mu je stare kosti polomio..smrskao karlicu i tako starog, nemoćnog i slepog ostavio da leži i umire u najgorim mukama…sam.

Dobili smo poruku kasno uveče da se pas crne boje nalazi kod VP doma jedva živ, leži pokraj puta, mokar i hladan. Potpresednica Danijela Rajcic Lazarevic je ko zna koji put, bez automobila, bez da je dan-noć, da ima porodicu, krenula da poziva sve moguće ljude ne bi li našla nekog ko bi je odvezao da ga hitno skloni… Nebojsa Jovanovic , dečko koji nam ko zna koliko puta izlazi u susret opet se odmah odazvao i sve svoje obaveze obustavio kako bi pokupio Danijelu i otišli po psa….

Kada su stigli, šok….ne znaju da li je živ ili mrtav…srednja pudla…mužjak…star vrlo.. slep…udaren….. Leden…smrznut….. Nikada neću zaboraviti reči Danijele kada sam je pozvala: “Lela, mrda očima” – to me je ubilo :'( …toliko se smrzao da je duša mila samo mogao oči da pomera :'( ……Danijela i Nebojša su ga polako podigli uvili u ćebe i odmah krenuli ka ambulanti “Vetaid”, veterinar Dvm Aleksandar Gajić i ja (Lela) smo ubrzali vožnju jer smo se vraćali iz Beograda i već bili na ulasku u Kruševac. Kada smo stigli Danijela ga je već grejala, uključena je bila grejalica za postoperativni tok, izmerila temperaturu….

A on ni živ ni mrtav 🙁 ….veterinar Gajić ga je odmah pregledao, ustanovljen je gadan prelom karlice na više mesta…telo se već ohladilo dosta jer je mališa ko zna, nakon udarca, ležao na ledu i sneg padao po njemu :'( ……osušili smo ga…mazili svi…. primio je sve što može…. A onda je usledilo ono najgore nakon sat vremena…njegovo staro izmučeno telo više nije moglo….upao je u šok i vrlo brzo izdahnuo :'(…sivilo je prekrilo najdivnije stare okrugle okice…okice koje su nekada bile crne i svetlucale…dok katarakta i starost nije učinila svoje….jedan težak izdisaj…drugi…treći….. Srce je stalo.

Starost….zapitajte se.. .daće Bog da je svi mi dočekamo…..zapitajte se dobro. Oni su najslabiji i najpotrebniji smo im kada ostare….. Oprosti deko, oprosti jer si svoj život okončao na najgori mogući način, bačen slep i star, udaren i ostavljen da se patiš…. R.I.P. ?? at Veterinarska ambulanta “VetAid” – Kruševac

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *