Ovo su znaci da vaš pas trpi bolove!

Baš kao i ljude i pse može da boli sve i svašta, samo sa tom razlikom što oni ne mogu to da nam saopšte. Zato bi bilo dobro da saznate po njegovom ponašanju, šta je to što ga boli.

Psi, za razliku od ljudi, imaju izuzetno visok prag podnošenja bola. Iako su blaže bolesniili imaju neku lakšu deformaciju ili upalu, vrlo retko će pokazati da nešto nije u redu.Da ih nešto muči, psi pokazuju tek kada situacija postane kritična, a stepen bolaizuzetno visok. Zbog toga je veoma važno pravilno “čitanje” ljubimca i prepoznavanjeodređenih radnji ili situacija koje ukazuju da mu je potrebna pomoć.

8 week old sick Golden Retriever puppy with a blue ice bag on her head on a white background "WHITE"

 

Tačno otkrivanje bola kod ljubimaca važno je za njihovo zdravlje i kvalitet života, aposebno pravovremeno reagovanje u slučaju pojedinih oboljenja. Psi ne mogu dakažu kakav problem imaju i zato je otkrivanje i lociranje bolnih procesa jedan odnajvažnijih zadataka veterinarske struke. Sa pojedinim životinjama, zbog rasnih iliindividualnih karakteristika to je lakše, dok je kod nekih znatno teže. Da bi biliuspešniji u otkrivanju bola svog ljubimca i tako bolje brinuli o njemu, predstavljamovam nekoliko simptoma na osnovu kojih ćete lakše prepoznati da vaš pas imaproblem.

Nabrojane situacije samo su najčešći načini kojima se naši ljubimci služe da nam saopšte da ih nešto boli. Svaka jedinka, međutim, zavisno od temperamenta, pronaći će put kojim će svom vlasniku saopštiti da mu nije baš najbolje. Samo dobro poznavanje psa, pažljivo praćenje njegovog ponašanja i brzo reagovanje u slučaju promena garantuju život bez bola našeg ljubimca. Naravno, put do veterinara u svim situacijama kada postoji sumnja da se pas ne oseća dobro – podrazumeva se. Bez konsultacija sa stručnjakom psu nikada ne dajte lekove za umirenje bolova. Kljukanje životinje po sopstvenoj laičkoj dijagnozi može biti veoma opasno jer su lekovi protiv bolova toksični za pse i mogu doneti više štete nego koristi.

Hramanje

Ovaj simptom je jednostavan i očigledan. Psi mogu da šepaju iz mnogih razloga, ali svisu u direktnoj vezi sa postojanjem bola. Stariji psi uglavnom se suočavaju sa artritisom.Reč je o bolesti koja se manifestuje bolovima u leđima, “sevanjem kičme iprobadanjem u ramenima. Stručnjaci se slažu da su artritis i reumatična oboljenja kodpasa česta i očekivana pojava posle sedme, osme godine. Ovim oboljenjima posebnosu sklone velike rase. To se objašnjava neproporcijalnim razvojem skeletnog i mišićnogsistema. Kosti se brže razvijaju, što nije u svim fazama rasta praćeno i rastom mišićnemase. Najčešće stradaju zglobovi, ali su ugroženi i ostali delovi skeletnog sistemaljubimca.

Jasan znak da ljubimac proživljava artritični bol u kostima jeste odbijanje da se krećeuz stepenice ili sporo ustajanje ujutru. Ukočenost je još jedan od gotovo sigurnihznakova bola zbog artritisa. Mnogi vlasnici na ove simptome kod svojih pasa reagujukomentarom: “Ali on je star.” To možda jeste tačno, ali sigurno ne znači i da ne možeda mu se pomogne.

Stomačni problemi

Psi mogu imati brojne probleme sa varenjem i funkcionisanjem stomaka. Sigurno jeda najveći broj vlasnika pasa, naročito velikih, zna da takozvano prevrtanje želucamože biti veoma ozbiljno akutno oboljenje. Sitniji problemi sa želucem, crevima ilidrugim organima nisu baš lako prepoznatljivi. Prekomerno balavljenje je dobarindikator mučnine. Alarm, naravno, uvek bi trebalo da upale pojave kao što supovraćanje, proliv ili zatvor. Ovi simptomi jasno pokazuju da ljubimca stomak ne služinajbolje i da on zbog toga trpi bol.

Ove spoljne manifestacije problema digestivnog trakta mogu izazvati brojni problemisa kojima se ljubimci suočavaju. Čest je slučaj da pate od diletacije ili nadutostiželuca. Ona nastaje unosom vazduha tokom hranjenja. Životinja je u ovom stanjunaduta, neraspoložena, teško diše, uznemirena je, uplašenog pogleda… Bolest brzonapreduje, pa ove simptome smenjuju nagon za povraćanjem, kontrakcije trbušnihmišića, slabost i trbušne nadutosti.

Cviljenje

Zapomaganje je verovatno najčešći način kojim ljubimac ukazuje da nešto nije u redusa njegovim zdravljem. Zavijanje i cviljenje bez očiglednog razloga uglavnom su znakda pas trpi visok intenzitet bola. Problem je, međutim, otkrivanje odakle on potiče ičime je izazvan. Pojačano oglašavanje cviljenje, lajanje ili zapomaganje prilikomdodira određenih mesta na telu ljubimca jasan je putokaz u traganju za odgovoromodakle potiču njegovi bolovi. Zato se u slučaju sumnje savetuje lagani pregled telapsa prepipavanjem, pri čemu treba pažljivo pratiti kako reaguje na kontakt određenihzona.118439265-dog-barks-left-alone-632x475

Loše raspoloženje

Baš kao i ljudi, psi koji se ne osećaju dobro postaju neraspoloženi i mrzovoljni.Činjenica da je inače veseo, druželjubiv i i živahan pas postao ćutljiv, povučen,apatičan ili čak agresivan može da se objasni bolom kom je izložen. U ovakvimsituacijama se smanjuje njegov prag tolerancije, pa nije retkost da mirna i krotkaživotinja čak i ujede svog vlasnika, naročito ukoliko ovaj svesno ili slučajno dodirnebolno mesto. Postoje i psi koji kada su bolesni traže više pažnje od članova porodice,osećaju se potišteno i prija im fizička bliskost sa ljudima.

Ostale promene u ponašanju, kao što je odbijanje kretanja uz stepenice, skakanja naomiljeno mesto ili spuštanja glave radi uzimanja hranejasni su indikatori bolova ilipovreda leđa ili vrata.

Gubitak apetita

Smanjenje želje za hranom u krugu je simptoma koje ljudi ne dovode uvek u vezu sapostojanjem bola. Međutim, u slučaju povrede ljubimca normalno je da manje jedetokom oporavka. Gubitak apetita karakterističan je za bolove zuba i vilice. Uostalom,psi sa zuboboljom, poput ljudi, izbegavaju da jedu.

Kao što smo već naglasili, psi mogu mnogo da trpe i bolove u zubima pokazuju tekkada je problem toliko veliki da je često jedini spas u vađenju. Zbog toga veterinariuvek preporučuju mere preventive redovno pranje i održavanje higijene vilice.Najčešći uzrok bolova u zubima pasa jeste kamenac koji se taloži na zubima i koji jeposebno opasan ukoliko se ljubimac hrani mekšom hranom. Početni kamenac inaslage plaka mogu izazvati i niz drugih komplikacija vezanih za kosti vilice, čije jelečenje dugotrajno i mukotrpno.otrovani pas

Lizanje

Ako vaš ljubimac intenzivno liže određeni deo tela, postoji ozbiljna sumnja da ga tu boli. Lizanje rana, slomljenih noktiju, upaljenih jastučića na šapama ili drugih delovatela signal je da u tim regijama postoji bol. Određene bolesti ili fizičke povrede nisuuvek očigledne i mogu biti skrivene dublje u telu. Najbolji primer za to jeste prisustvotrna ili komadića stakla u nozi životinje, ili pak insekata ili parazita koji znaju da sezavuku duboko u kožu. U većini slučajeva intenzivnog lizanja ili žvakanja delova telapreporučije se obavezan odlazak kod veterinara.

Zadihanost

Da li znate da dahtanje može biti znak bola kod pasa? Životinje koje su izložene boluimaju ubrzano disanje, ponekad praćeno drhtanjem različitog intenziteta. Ovajsimptom nije uvek lako uočljiv jer se pojedine rasa pasa odlikuju upravo pojačanimdahtanjem. Vlasnicima se savetuje pojačana pažnja ukoliko njihov pas dahće više nego uobičajeno ili otežano diše u situacijama kada obično to ne čini u snu, prilikom mirovanja ili lakih šetnji. To može biti znak da ga nešto boli.

Author: Ljiljana

Trudimo se da naš portal bude ispunjen bogatim sadržajem o psima, kako bi vas o svemu u vezi sa njima informisali i ujedno vam pomogli da svaki dan naučite nešto novo. Želite da imate psa ili već imate psa? Na pravom ste mestu!

Share This Post On

Ostavite odgovor