Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Prepoznajte promrzline kod psa

Zimi, kada su temperatura oko nule i ispod nje, trebalo bi više voditi računa o svom psu, jer njega je neophodno zaštititi i sačuvati od zime kako se ne bi na snegu ili ledu prehladio, promrzao ili povredio.

Ponekad vlasnici pasa zaboravljaju da je njihov ljubimac takođe naviknut na topao dom.Zima i hladnoća mogu na naruše zdravlje psa isto kao i vaše.

Boravak psa napolju
Kada je niska temperatura, nikako ne puštajte psa da sam bude napolju, uvek idite sa njim. Čim vama postane hladno, verovatno je i njemu, pa je to znak da treba da se vratite u kuću. Neke rase mogu zimi duže da borave napolju i da im to ne smeta, pa su tako dugodlaki psi otporniji na hladnoću od kratkodlakih. Značajnu ulogu u osetljivosti psa na hladnoću ima i veličina. Veći psi su zaštićeniji od onih malih, kojima iz snega maltene viri samo glava, zbog čega im brže postane hladno. Vodite računa da vaš pas ne jede sneg, jer to može da izazove upalu grla i povišenu temperaturu.

Znaci da je psu hladno
Posmatrajte svog psa. Ako primetite da cvili, drhti, deluje uznemireno i slabo, ili možda usporeno diše, znači da mu je hladno i da treba da ga odvedete u toplu prostoriju.Tako ćete sprečiti hipotermiju. Hipotermija nastaje kada pas nije u stanju da održi temperaturu tela, pa ona padne ispod normalne. Nastaje kada provodi mnogo vremena napolju na hladnoći, a rizik je veći kod jako mladih i starih pasa, onih koji su lošeg zdravlja ili slabe cirkulacije. Ukoliko posumnjate na ovo stanje, umotajte svog ljubimca u toplo ćebe i odmah ga odvedite kod veterinara.

Prepoznajte promrzline kod psa
Čak i ako imaju krzno koje ih štiti od hladnoće, psi mogu da dobiju promrzline ako dugo borave napolju. One se najčešće javljaju na šapama, vrhovima ušiju, repu, a nastaju smrzavanjem telesnog tkiva.Ti delovi potamne i hladni su na dodir. Ako posumnjate da vaš pas ima promrzline, odmah ga odvedite kod veterinara.

Najsigurniji način da svog kućnog ljubimca, koji je navikao na život u toplom stanu zaštitite od zime, jeste da mu obezbedite odgovarajuću garderobu.

Kako zaštititi psa koji živi u dvorištu od zime
Kućica psa koji živi u dvorištu treba da ga štiti od vetra, padavina i hladnoće. Pod treba da bude odignut od zemlje, a na njega treba staviti slamu, ćebe ili stiropor. Prostortreba da bude dovoljno veliki da pas može nesmetano da ustane, leži, okrene se. U zimskim mesecima mora da jede hranu sa više proteina i masti, kao i da pije mlaku vodu. Vodu ne treba ostavljati u posudi da se ne bi zaledila, jer će pas kada je žedan lizati led, pa može da se prehladi.