Prepoznajte po govoru tela svog psa ili po njegovom ponašanju da li je srećan ili tužan

Poznato je da su psi najbolji čovekovi prijatelji i da su jako vezani za svoje vlasnike. Oni su verni i jasno pokazuju kada nekome veruju, ali i kada njuše opasnost.

Veruje vam

Bacio se na leđa i pokazuje vam stomak. To je najveći pokazatelj poverenja. To što ga češkate po stomaku je za njega velika duševna poslastica i poruka da ste zadovoljni.

Traži pažnju

Stavlja vam glavu na kolena, gleda vas u oči dok su mu uši opuštene. Kada vam ruku gurka nosom time želi da kaže da ga češkate.

Ako se pomalo nametljivo naslanja na vlasnika, time pokazuje da i on traži malo ljubavi, nežnosti i zagrljaja. Kao i ljudi, i psi vole kada je pažnja usmerena prema njima. Tada se gotovo rastapaju od miline.

Znatiželjan je

Uši su mu podignute i u pozi prema napred, a rep je u vazduhu malo iznad horizontale. To pokazuje da je znatiželjan, pronašao je nešto zanimljivo i ima nameru to da istraži.

Treba mu predah

Ako liže nos, a to nema veze s hranom, time pokazuje kako je pod stresom i potreban mu je odmor od onoga što radite, recimo, od treninga.

Oprezan je

Oči su mu širom otvorene, uši su prema napred, a rep mu je u horizontalnom položaju i lagano se pomera s jedne na drugu stranu. Ovo pokazuje da je pas zabrinut zbog nečega, ali još nije siguran radi li se o opasnosti.

Upozorava

Oči su mu otvorene, uši su prema napred, usta zatvorena, a rep u horizontalnom položaju i polako se pomera levo desno. Stoji u pozi malo nagnut prema napred. Ključna razlika između opreza i upozorenja je to što su mu usta zatvorena kada upozorava.

Ovim položajem pokazuje da mu se ne sviđa situacija u kojoj se našao i stav mu je obrambeni ili zaštitnički. Fokusirani pogled i zatvorena usta su prvi znak upozorenja nekome da mu se ne približava.

Ljut je

Uši su mu nagnute prema napred i malo raširene formirajući slovo “V”. Nos i čelo su mu naborani, rep podignut, a dlaka na leđima je nakostrešena. Kada je ljut usta su psu otvorena i vide se zubi. To pokazuje da se oseća vrlo dominantno i ljuto.

Prestrašen je i pokoran

Kada se pas oseća tako, telo mu je spušteno, rep je podvijen ili na podu, a ponekad može njim lagano da maše. Uši su mu skroz iza, a kontakt očima vrlo kratak. Ponekad jedna šapa može biti podignuta.

Ovakav govor tela pokazuje da se pas uplašio, ali pokušava da izbegne sukob i prihvati viši rang pojedinca zbog kojeg se oseća ugroženo – to može biti čojek, drugi pas ili bilo koja druga životinja.

Uplašen je i agresivan

Telo mu je spušteno, a vrhovi usana povučeni. Uši su mu iza, ali dlake na leđima su nakostrešene. Ovo pokazuje da je pas prestrašen, ali nije pokoran i mogao bi napasti u bilo kojem trenutku.

Razigran je

Rep je visoko u vazduhu i možda maše njim. Uši su mu, takođe, u vazduhu, usta otvorena, a moguće i jezik napolju. Prednje noge su savijene. Ova poza je poziv na igru. Psi su često u ovom položaju trenutak pre nego počnu skakati ili trčati.

 

Nešto želi

 


Izraz lica sa širom otvorenim očima i lagano nagnutom glavom, se može nazvati klasikom, jer ga psi ujek koriste kada nešto žele, recimo, da im dobacite zalogaj dok ručate.

Sličnu metodu koriste i mala deca kada pokušavaju nešto da dobiju- rašire oči koliko god mogu ne bi li bili što umiljatiji.

Opušten je

Uši su mu gore, ali ne štrče prema napred. Usta su mu otvorena, a jezik je napolju. Rep je opušten. To pokazuje da se pas oseća prijatno. Mnogi psi prate vlasnika i dok obavlja nuždu.

Ako vrata WC-a nisu zatvorena, pas će sesti pored njega, gledati ga i čekati da završi – sasvim opušten. Po rečima veterinara, to rade jer instinktivno osećaju da treba da slede vlasnika, odnosno rade sve što radi porodica,

prenosi portal animalchannel.co.

Donosi male darove

Na primer, u zubima će vam doneti najdražu lopticu da se zajedno igrate. Psi vole interakciju i vole podeliti osećaj radosti s vlasnicima. Ako lopticu ignorišete, misliće kako vam se dar ne sviđa, pa će vam ponuditi drugu svoju igračku – preslatko.

Liže vas po licu

To može biti po licu ili po nekom drugom delu tela, a psi na ovaj način pokazuju da su pokorni vlasniku, tako umanjuju svoj osećaj stresa i izražavaju ljubav.
Skače kada dođete kući

Čak i pre nego što uđe u kuću, pas će prepoznati znakove da mu se vlasnik vraća kući, možda po zvuku automobila, škripanju vrata na dvorištu itd., i tada počinje veselo, pomalo haotično da skače i juriša po kući – to možemo nazvati i plesom velike sreće.

Na taj način poručuju “Nedostajao si mi i jako sam srećan što si se vratio”.

Teši vas kada ste tužni

Psi jako dobro znaju kada s vlasnicima nešto nije kako treba ili kada se osećaju tužno. Oni jako dobro čitaju govor tela.

U takvim situacijama se pokušati da uteše vlasnika, možda stavljanjem glave u krilo, dodirivanjem šapom, ležanjem na njegovim nogama. Šta god radio, biće pažljiv i ne previše nametljiv.

Ušunja se u krevet

Ne postoji pas koji ne bi bio najsrećniji na svetu da može da spava sa svojim vlasnikom na krevetu, zalepljen za njega. To je razlog zašto se znaju ušunjati u krevet i kad znaju da ne smeu – isplati se rizikovati za par trenutaka užitka.

Osim toga, i psi vole da imaju nešto mekano pod guzom.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *