Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Prepoznajte laringitis kod psa

Laringitis u medicinskom smislu predstavlja upalu sluznice ili hrskavice grkljana, ali u veterinarskoj praksi taj pojam najčešće se koristi za infekcije prednjih disajnih puteva kod kojih je glavni simptom kašalj.

emocija1

Sezonska priroda laringitisa

Bolest ima sezonski karakter i najčešće se javlja u proleće i jesen kada su velike temperaturne razlike između dana i noći, ali se može javljati i zimi (boravak u toplim stanovima i šetnja na niskim spoljnim temperaturama) i leti (boravak u klimatizovanim stanovima i automobilima i šetnje na visokim spoljnim temperaturama).

Ukoliko pas udiše vrlo hladan vazduh, jede hladnu hranu iz frižidera, pije hladnu vodu ili zimi jede sneg, sluznica grla postaje osetljiva i podložna infekcijama najčešće virusima, ali i bakterijama, gljivicama i mikoplazmama.

Laringitis nije ozbiljna bolest, ali može biti jako neugodna i iritantna za psa. Često vlasnici u panici dotrče kod veterinara jer misle da im je psu zapela kost u grlu.

Simptomi laringitisa

Pas kašlje glasno i hrapavo otvorenih usta i pognute glave i zaista izgleda kao da mu je nešto zapelo u grlu pa to pokušava da izbaci. Lako se može naterati na kašalj i sa blagim pritiskom u području grkljana i prvih prstenova dušnika. Kašalj se javlja u napadima, a ponekad pas može i da povraća beli penušavi sadržaj koji ih iritira zbog gutanja sekreta.

Pas uglavnom ima dobar apetit i normalno je aktivan pa bolest najčešće prolazi spontano u toku nekoliko dana. Laringitis kod pasa može se uporediti s blagim slučajevima viroze kod ljudi pa kao i kod viroze. Laringitis ne bi trebalo odmah početi lečiti antibioticima.

Lečenje laringitisa

Takvu životinju bi trebalo poštedeti od bilo kakvih aktivnosti, smanjiti broj i trajanje šetnji naročito rano ujutro i uveče, hraniti je vlažnom hranom da je ne grebe po grlu, izbegavati ogrlice-davilice da dodatno ne nadražuju dušnik, davati vitamine radi podizanja imuniteta. Grlo se može prskati propolisom za decu bez alkohola i se mogu davati sirupi za smirivanje kašlja, ali u dogovoru sa veterinarom, jer neki sirupi za ljude i decu kod pasa mogu izazvati kontraindikacije..

Ukoliko se promeni opšte stanje životinje tako da manje jede ili ne jede, manje je aktivna, ima povišenu temperaturu, a kašalj se ne smiruje, javite se svom veterinaru kako se upala ne bi proširila i na donje disajne puteve i da se ne bi razvila upala pluća.

Ako se radi o mladom psu koji još nema potpuno razvijen imunološki sistem ili o starijem psu, već kod prvih znakova laringitisa javite se veterinaru.