Prelepi mešanci defilovali na Štrandu

Druga izložba mešanaca u Novom Sadu održana je 19. septembra na najlepšoj plaži na Dunavu na Štrandu, a uprkos vrućini prijavio se izuzetno veliki broj vlasnika pasa koji su u najboljem svetlu prikazali svoje kućne ljubimce mešance. Cilj izložbe je promocija udomljavanja pasa mešanaca i stvaranja novog trenda popularizacije mešanaca kao kućnih ljubimaca. Na ovoj izložbi mešanci su pokazali i dokazali da su podjednako vredni naše ljubavi i pažnje.
iyloyba

Ovo je jedinstvena izložba pasa, jer su učestvovali bukvalno svi psi – invalidni psi, stari psi, debeljuce, štenci, najušatiji, ali i oni koji liče na svoje vlasnike. Bilo je tu i rasnih pasa, ali oni nisu mogli da se prikažu u takmičarskom već u revialnom delu. Ipak, i ovde su postojala pravila, a uslov za takmičejne je bio da vlasnici prikažu validan pasoš, kao dokaz da je pas mikročipovan i vakcinisan.

O tome govori podatak da se birao najbolji pas u 15 kategorija: najlepše štene, izbor za najlepši par dete i pas, najsličniji vodič i pas, najglasniji pas, najčupaviji pas, najlepši pseći par, najlepši pogled, izbor za elegantno popunjenog psa, najstariji pas, najrasniji mešanac, najuobraženiji pas izložbe, pas koji najbolje izvodi trikove, najlepše uši, najšarmantniji pas i najneposlušniji pas.

iyloyba1

Žiri u sastavu, novinarke Aleksandre Zekić, Biljane Džigurski iz kinološkog saveza, Ivane Olujić i drugih imali su težak zadatak da izaberu najlepšeg od najlepših mešanaca.

Bilo je i smešnih scena, recimo da kuce nisu želele da slušaju pa su vlasnici morali da ih nose na rukama.

-Izvođenje ovakvih manifestacija, dakle izvođenje pasa mešanaca, njihovo prikazivanje javnosti, jeste bitno zbog toga što se na takav način zaista u pozitivnom smeru modulira kolektivna društvena svest o napuštenim životinjama. To je možda i najbitnijij aspekt, pored toga što će potencijalno neki od tih pasa zaista naći novog vlasnika”, rekao je Aleksandar Bursać, direktor JKP “Zoohigijena i veterina Novi Sad”.

iyloy

U organizaciji izložbe učestvovala su dva javna komunalna preduzeća iz Novog Sada – “Zoohigijena i veterina” i “Gradsko zelenilo”, ali i Kinološki saveza Srbije. Jedan od bitnih ciljeva ove izložbe jeste i da se promoviše odgovorno vlasništvo.
“Dakle, bitno je da su održavanjem ovakvih manifestacija prikaže i u pravom svetlu ogoli neodgovorno vlasništvo kao nešto što je izvor problema napuštenih životinja na ulicama našeg grada, i svih lokalnih samouprava u Republici Srbiji, a mogu slobodno reći i u Evropi i Svetu”, naveo je na naš portal Bursać.

izloyba

Tokom izložbe organizatori su ukazali na to da su mešanci podjednako umiljati, pametni, druželjubivi i kulturni, te se u Zoohigijeni nadaju da će i mešanci uskoro postati deo naše kulture, a udomljavanje pasa lutalica deo naše tradicije. Oni će, kako kažu, učiniti sve da to vreme što pre dođe.

iyl

Na ulazu u Štrand, vlasnicima pasa kao deljena je”Premil” hrana za pse u kesicama, a na svakom ćošku bile su postavljene posudice sa vodom, što dokazuje da se Gradsko zelenilo po ko zna koji put pokazalo kao odgovoran i odličan domaćin, jer je izložba prošla u najboljem redu.

iyloo

S obzirom na to da izložba još traje, u nastavku vam donosimo koji su to najlepši mešanci u Novom Sadu.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *