Prehlada kod psa: kako se leči?

Prehlada kao oboljenje, u stvari, i ne postoji – ni kod ljudi, ni kod životinja. Ono što nazivamo prehladom ili nazebom, u stvari su gornje respiratorne infekcije, prouzrokovane raznim virusima, a nekada i bakterijama.

Kao jedan od eventualnih faktora koji mogu dovesti do toga da se bolest razvije (odatle verovatno i naziv), je hladnoća i pad otpornosti usled hipotermije, odnosno oslabljeni lokalni mehanizmi odbrane usled vazokonstrikcije.

Infekcije gornjih disajnih puteva su česte kod pasa, a najpoznatija je zarazni kašalj. To je kontagiozno obolenje koje se širi kapljičnom infekcijom, baš kao i slične bolesti kod ljudi.

To znači, da se prenosi prilikom direktnog kontakta pasa, odnosno bivanjem u istoj prostoriji (kao na primer u liftu ), a često i prilikom zajedničke igre – dahtanjem.

Manifestuje se tipičnim, suvim i glasnim kašljem, a obično ga prati i povišena temperatura i malaksalost. Zarazni kašalj je prouzrokovan kombinovanom infekcijom, bakterijom Bordetella bronchiseptica i virusa parainfluence pasa, a nekada i drugim virusima (pseći adeno virus 1 i 2, pseći herpes virus itd.).

Leči se antibioticima, da bi se suzbila bakterijska infekcija, a sa virusnom komponentom se izbori organizam. Protiv zaraznog kašlja postoji vakcina, koju preporučujemo onim ljubimcima koji dolaze u bliski kontakt sa drugim psima – u parku, u liftu i slično.

Kašalj, naravno može biti pratilac i drugih oboljenja, i to ne samo disajnih, nego i srčanih. Nekada dolazi iz grla, grkljana, često iz dušnika, ali i zbog promena u plućima i na bronhijalnom stablu.

Kijanje je pratilac iritacije sluzokože nosa, odnosno posledica rinitisa. Za razliku od ljudi, kod pasa je alergijski rinitis relativno redak. Može biti infektivnog karaktera, a još češće uzled nadražaja od nečega što je pas njuškanjem udahnuo u nos.

Nisu retka strana tela u vidu vlati trave ili sličnog biljnog materijala, koji bivaju „usisani“ u nos, i tu prouzrokuju lokalni nadražaj i infekciju.

Tada obično možemo ustanoviti jednostrani, odnosno iscedak samo iz jedne nozdrve. Strano telo se mora ukloniti što pre, ukoliko ga se pas kijanjem nije sam rešio.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *