Predstavljamo vam rase pasa koje najduže žive

Volite ga kao člana porodice i želite da vam što duže pravi društvo. Životni vek psa zavisi od raznih faktora, ali su neke rase predodređene za dug život.Većina pasa živi u prošeku 10-13, a neki i do 20 godina. Predstavljamo nekoliko najdugovečnijih pasmina.

Pudla

Kovrdžava pudla u prošeku živi oko 16, a najduži životni vek joj je 20 godina. Ima je u tri veličine i u više boja. Veoma je posvećena svojoj porodici, pametna je i živahna. Zato joj je potrebno dosta fizičke, ali i mentalne aktivnosti. U kući je zabavite raznim igricama, a šetnja napolju je obavezna.

Čivava

Jedna je od najmanjih pasmina, ali i najdugovečnijih. Ima je u različitim veličinama, bojama, sa različitim oblicima glave i dužinom dlake. U prošeku, živi 15 do 20 godina. Nežna je i strpljiva sa decom, a zbog veličine, potrebno joj je malo fizičke aktivnosti. Zato je pogodna za porodičnog ljubimca i odgovara joj život u malom stanu.

ToyPoodle_106527960

Bigl

Radoznao je, pametan i sigurno će vas zabavljati, jer je vesele naravi. Ovaj miran, sladak pas živi u prošeku od 12 do 14 godina. Nežan je prema deci, a ume da bude bučan i da mnogo laje ili zavija. Ima izraženo čulo mirisa i jako voli da jede, pa treba obratiti pažnju na to da se ne ugoji. Višak kilograma svakom psu može da skrati život.

Jorkširski terijer

Jedna od najpopularnijih malih pasmina, ima prosečan životni vek od 17-20 godina. Ovaj lep pas, sa dugom svilenkastom dlakom, veoma je znatiželjan, zbog čega često upada u nevolje. Brzo uči, zahteva stalnu pažnju svog vlasnika, ali mu je i odan. Ponekad napada manje pse od sebe, ako ga vlasnik ne nauči na vreme.

Labrador retriver

Jedna od najpopularniji pasmina živi u prošeku oko 12 godina. Labrador je vrlo energičan i voli da se igra, pa ćete se kraj njega i vi podmladiti! Oštrouman je, brzo uči, dobro se slaže sa drugim životinjama i decom. Zbog druželjubivosti, odličan je izbor za porodičnog psa. Kada je reč o zdravlju, kao i većina velikih pasa, kada ostari može da ima problem sa kukovima,

bigl2

Maltezer

Dugo ćete uživatu u društvu elegantnog maltezera, jer živi od 12 do 15 godina. Sa dugom, svilenkastom belom dlakom, izgleda kao igračka i prosto je neodoljiv. Privržen je svom vlasniku, pametan, živahan, ali je i oprezan.
Dobrog je zdravlja, jedino što većina ima problem sa pojačanim suzenjem očiju.

Bostonski terijer

Mali, živahan i inteligentan pas, živi oko 14 godina. Nema neprijatan miris, retko se linja, vrlo je prilagodljiv, odan, pravi je kućni pas. Zato je pravi izbor za porodičnog ljubimca. Trudiće se da vam udovolji na sve načine, pa ako vi ležite ceo dan, i on će ležati sa vama, a ako ste aktivni, trčkaraće.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *