Predstavljamo vam ove prelepe rase pasa

Ovi psi nemaju ispod 50 kilograma, a mogu da dostignu visinu i do 80 centimetara (u grebenu leđa). Ono što mnoge ljude buni jeste sklop njihove veličine i karaktera. Iako se dosta ljudi plaši ovih pasa, oni su veoma mirni i nežni, dok je njihova veličina zastrašujuća.

Predstavljamo vam ove prelepe rase pasa koje su dosta tražene, kako u svetu, tako i kod nas. Uživajte!

 

 

 

1. Anatolijski ovčar Karabaš

Iako im u imenu stoji “ovčar”, ovi psi nisu uzgajani za teranje i skupljanje stoke, već za čuvanje kuća. Mogu biti zaštitnički nastrojeni i teritorijalni, ali su prema svojim porodicama divni. Ovaj pas je visok (do 80cm) i generalno veliki. Nekada se koristio za lov, a danas se koristi kao pas čuvar.

2. Bernski planinski pas

Bernski planinski pas je višenamenska rasa koja je nastala u naseljima grada Berna u Švajcarskoj. Ova vrlo stara pasmina se uzgajala za vuču, goniča stoke i za čuvanje objekata. Dobre je naravi, posvećen porodici, prema strancima je prijateljski nastrojen i vrlo je poslušan. Ženke mogu izrasti do 66cm, dok su mužjaci viši, do 70cm.

3. Boerboel (južnoafrički mastif)

Boerboel je inteligentan pas koji je nastao u Južnoj Africi u 17. veku. Neustrašiv je i privržen porodici kod koje je i ima veoma izražen čuvarski instinkt. Visina mužjaka je do 70cm, dok su ženke malo niže – do 63cm.

4. Bulmastif

Bulmastifi su hrabri, nežni i odani i odlični su kao članovi porodice i njihovi zaštitnici. Vole da čoveka čine srećnim i uprkos njihovoj veličini, nije im potrebno mnogo vežbe. Nastali su u Engleskoj tokom 19. veka kako bi čuvali velika imanja imućnih ljudi. Visina im je do 69cm (mužjaci) i 66cm (ženke).

5. Kane Korso

Kane korso je potomaj rimskih molosa. Ime mu potiče od latinske reči “Cohors” što znači “čuvar, branilac kuća i imanja”. Ova pasmina je privržena svom vlasniku, a pogotovo deci jer ih obožava. Stabilnog je temperamenta i lako se dresira. Visine je do 68cm (mužjaci) i do 64cm (ženke).

6. Bordoška doga

Bordoška doga potiče iz Francuske, a samo poreklo nije potpuno utvrđeno. Bordoške doge su tolerantni, znatiželjni i nežni psi koji su se nekada koristili za lov na divlje svinje i medvede. Visine su do 70cm (mužjaci) i do 64cm (ženke).

7. Nemačka doga

Nemačka doga je uzgajana u Nemačkoj krajem 18. veka. Ova pasmina je najmiroljubivija od svih molosa – uvek su raspoložene, vole da se maze i vole decu i svoju porodicu. Iako su velike, mogu živetu u stanu, pod uslovom da ima mesta za kretanje. Visine su do 86cm (mužjaci) i do 81cm (ženke).

8. Veliki pirinejski planinski pas

Pirinejski pas je rođak bernardinca i daleki potomak tibetanske doge. Za razliku od pirinejskih ovčara, veliki pirinejski planinski psi su bili zaduženi za štićenje pastira i stada od vukova i medveda. Ova pasmina voli decu i vrlo je nežna sa njima, ali im je potrebna dobra dresura od malih nogu. Prosečna visina je do 81cm za mužjake (ali može biti i do jednog metra) i do 74cm za ženke.

9. Irski vučji hrt

Nekada je korišćen za lovljenje vukova, a kasnije muje izgled promenjen ukrštanjem sa škotskim hrtom i nemačkom dogom. Pored toga što je dobar lovački pas, odličan je i čuvar. Potrebna mu je dobra dresura dok je jako mali. Veoma je poslušan i odan svom vlasniku. Živahan je i pokretan. Visine je do 85cm (mužjaci) i do 74cm (ženke).

10. Mađarski ovčar Kuvas (Kuvasz)

Kuvas je vrlo inteligentan pas koji se nekada koristio za čuvanje stada i za lov na vukove, medvede i bizone. Danas je odličan čuvar. Visine je do 75cm (mužjaci) i do 70cm (ženke).

11. Leonberger

Za ovog psa se ne zna tačno kako je nastao, jer postoje dve tvrdnje: jedna je da je nastao od tibetanskih doga, dok je po drugoj nastao ukrštanjem Njufaundlendskog psa i Bernardinca. Leonberger ima blag temperament i vrlo je umiljat. Voli decu i traži njihovo prisustvo. Visine je do 80cm (mužjaci) i do 74cm (ženke).

12. Njufaundlendski pas

Poreklo mu nije potpuno poznato, ali se predpostavlja da ima krvi labradora i skandinavskih pasa za vuču. Iako je nezgrapan u prirodi, u vodi je odličan plivač i može provesti po nekoliko sati u njoj, čak i ako je ledeno hladna. Genetski mu je urođeno da spašava ljude u vodi, što ga čini odličnim spasiocem. Visine je do 74cm (mužjaci) i do 65cm (ženke).

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *