Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Predstavljamo vam 5 najpopularnijih rasa pasa na svetu

Danas postoji veliki broj rasa pasa, i svaka je posebna na svoj način. Međutim, postoje rase koje se ističu po svojoj popularnosti. Ove rase su toliko popularne da nema osobe na svetu koja nije čula za njih, videla ih, a većina ih drži kao kućne ljubimce. Bilo koga da pitate u svetu, prvo će vam nabrojati ove rase pasa. Najpopularnije rase pasa u svetu mogu se naći u izložbama pasa, u domovima, pa čak i kao vredni radnici u svim poslovima. Predstavljamo vam najpopularnije rase na svetu, a razlozi su već tako poznati.

beagle

5. Bigl

Verovatnoo znate da je Snupi ustvari Bigl. Bigl je veoma cenjena rasa u Velikoj Britaniji, posebno od 15. veka, za vreme vladavine Elizabete I. U 17. veku engleski dvorski lovci vršili su ukrštanje biglova sa zečarima za lov na konjima. Uvezen u Francusku tek u drugoj polovini 19. veka, bigl je postao najtraženiji pas za lov na sitnu divljač.

Ovaj pas je veoma popularan u Sjedinjenim Američkim Državama, gde se najviše koristi za lov na rakune i lisice. Bigl je izuzetno brz pas, čvrstog temperamenta. Veoma je dobar gonič zečeva i lovac na srndaće, divlje svinje i lisice. Melodično lajanje čopora biglova zvuči kao hor, pa su ih Englezi nazvali “Pevajući biglovi” (Singing Beagles). Ovi lovci osetljivog njuha takođe mogu biti simpatični psi za društvo.

pudlapopularnost

4. Pudla

Pudla je držala titulu kao najrasprostranjeniji pas u Sjedinjenim Američkim Državama skoro 20 godina.
Postoji nekoliko teorija o tačnoj zemlji porekla pudle, sa istorijskim dokazima koji ukazuju na Nemačku, Francusku i Rusiju. U početku gajena kao veliki pas za lov i donošenje iz vode, pudla je takođe “smanjivana” i postala je popularan ljubimac na dvorovima u Evropi.

U modernim vremenima, pudla je ostala jedna od najpopularnijih rasa pasa. Doskora je cenjena kao izvođač cirkuskih tačaka zbog lakoće kojom je savlađivala nove trikove. Takođe, osoben izgled pudle čini je popularnim “objektom umetnosti”.

Rođaci moderne pudle uključuju španske, irske i portugalske pse za vodu i mađarskog pulija. Bliski rođaci toy i patuljastih pudli su i manje rase kao što su kovrdžavi bišon i bolonjezer.

nema;ki ov;ar popularnost

3. Nemački ovčar

Nemački ovčar je veoma popularan kao radni pas. Poznata je njiha upoteba u policiji gde se koriste za praćenje kriminalaca, patroliranje opasnim krajevima, otkrivanje i čuvanje osumnjičenih. Veoma veliki broj ovih pasa koristi i vojska. Nemački ovčari su odgajani prvenstveno zbog svoje inteligencije, osobine po kojoj su postali poznati. Po inteligenciji medju psima zauzimaju treće mesto, odmah iza border kolija i pudle. Stenli Koren, autor knjige inteligencija pasa (The Intelligence of Dogs) smatra da ovi psi mogu da nauče jednostavne zadatke posle samo pet ponavljanja. Spoj snage i inteligencije koju poseduje nemački ovčar je veoma bitan kod policijskih i vojnih pasa, pasa čuvara, tragača i pasa spasioca. Treba istaći da ovi psi brže uče različite zadatke i bolje tumače upustva od ostalih velikih pasa.

buldog pop

Engleski buldog jedna je od onih pasmina pasa koja u današnje vreme nema gotovo nikakvih veza sa svojim precima. Nekada agresivan pas čija je namena bila boriti se sa bikovima, medvedima ili pak divljim svinjama danas se koristi isključivo kao porodičan pas – kućni ljubimac za zabavu i društvo.

Rasa se prvi put u pisanim spisima pominje 1500. godine, ali tadašnji buldog je izgledao znatno drugačije od današnjeg. To je bio pas snažnje građe, dužih nogu i jake vilice. Najčešće su uzgajani i korišćeni kao psi za surovu zabavu, borbe sa bikovima.

Pas je puštan u ograđen prostor sa bikom, a cilj je bio da najbolji pas ugrize bika za njušku i savlada ga. Ljudi su verovali da je meso bika bilo kvalitetnije i ukusnije ako je prethodno izujedano od strane pasa. Neretko su organizovane i borbe sa medvedima.

Srećom, ova “igra” biva ukinuta 1835. godine Zakonom o životinjama. Nakon toga ova rasa prestaje da ima svrhu i lagano odlazi u zaborav. Grupa entuzijasta nastavila je sa uzgajanjem buldoga ukrštajući ih sa mopsom, u nameri da stvore manje agresivnu rasu. Rezultat je današnji buldog. Standard rase postavljen je 1878. godine u Londonu od strane Engleskog Buldog kluba.

retriver1

1. Labrador retriver

Poznat još i kao “kralj svih retrivera”, labrador retriver ubedljivo dominira među svim pripadnicima ove rase.Izuzetnu popularnost svakako duguje širokom spektru svoje upotrebe zasnovanom na lovnim osobinama te mirnom i stabilnom temperamentu koji ga čini idealnim psom za lov na pernatu divljač na vodi i psom za pratnju.

Veoma su poznate i njegove servisne upotrebe; labrador retriver je poznat kao pas izuzetno prikladan za ulogu vodiča slepih osoba te u otkrivanju narkotika.Ova pasmina vodi poreklo od St. John retrivera, psa koji je bio prisutan na kanadskom poluostrvu Nufaundlend (Newfoundland) a za koga se veruje da je na britansko ostrvo stigao ribarskim brodovima koji su često saobraćali na ovoj liniji.

Labrador retriver je miran i stabilan, nikad agresivan, što ga čini idealnim prijateljem ljudi, pasa i kućnih ljubimaca sa kojima deli životni prostor.Izuzetno je intelegentan i lako prihvata obuku za različite vrste zadataka. Ne podnosi grubost.