Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Predstavljamo rase pasa koje teže podnose letnje temperature

Verovatno je da već sve znate o održavanju, šišanju, kupanju vašeg psa tokom letnjih meseci. Ipak, o pojedinim rasama potrebno je voditi malo više računa nego o drugima. Ovi psi su osetljivi i traže zaštitu od sunca, imaju debelu dvostruku kaputu, pa im treba šišanje da bi se rashladili. Rase koje smo nabrojali teže podnose velike temperature, ali to ne znači da bilo koju drugu rasu treba preterano dugo izlagati suncu…

 

Kineski čubasti pas  

Mala , razigrana rasa sa visokim ušima i velikim, okruglim očima, kineski ćubasti dolazi u dve varijante : bez dlake ili dugodlaki. Dok dugodlaka rasa ima svilenkastu dlaku po celom telu, kratkodlaka verzija ima dlaku samo na glavi, nogama i repu i zahteva zaštitu od sunca kad god ide napolje tokom leta. Rasa bez dlake, ili čak i sa svetlom dlakom i čistom kožom, može biti sklona opekotina od sunca, važno je izbegavati produženo izlaganje direktnoj sunčevoj svetlosti.

pas ya stan


Maltezer

Pun samopouzdanja, razigran i oprezan, Maltezer ima dug, svilenkast kaput koji često privlači pažnju odgajivača i roditelja podjednako. Iako je divan, ovaj kaputić može da postane glomazan tokom leta, jer zahteva redovno četkanje i dlaka je sklona zaplitanju.

Aljaski malamut 

Razvijen na Arktiku, kao teretni pas u stanju da povuče velike, teške terete preko velike razdaljine. Aljaski malamut ima duplu dlaka koja ga štiti pri hladnim temperaturama a koja mu može otežati da se prilagodi na toplotu. Prijateljski nastrojen, razigran i strpljiv, Aljaski Malamut je odličan porodični pratioc, ali možda neće moći da održi korak sa izuzetno aktivnom porodicom u letnjem periodu.  Ako živite u mestu sa toplijom klimom i posedujete Aljaskog malamuta preporučuje se ograničavanje provedenog vrmena na otvorenom prostoru u vreme kada su visoke temperature.

Zlatni retriver

Pre popularan kod britanskog plemstva po odličnim lovačkim sposobnostima, Zlatni retriver je sada jedan od najpopularnijih ljubimaca, traganja i spašavanja i službenih pasa u Sjedinjenim Državama i širom sveta. Sa predivnom dlakom srednje dužine, koja je talasasta, Zlatnog retrivera ne treba ošišati skroz na kratko kada dođe leto. Dlaka mu zapravo služi kao izolacija i može da mu pomogne da izbegne pregrevanje tokom leta. Samo pokušajte da izbegnete previše vremena provedenog napolju i izlaganje vrelom asfaltu ili pesku, koji mogu da im opeku šape.

 

Berbardinac

Prvobitno odgajani za spasavanje istraživača i putnika zaglavljenih u lavini i smetovima u Alpima. Bernardinca dlaka čuva čak i u temperaturama ispod nule, ali može da radi protiv njega u toplijim vremenskim uslovima. Iako dlaka ove rase može biti kratka ili duga, izuzetno je gusta. Ako ste se uputili u dugu šetnju sa svojim Bernardincem u toku velikih temperatura, preporučljivo je da imate dosta hlada i obavezno vodu pri ruci.
Bernski planinski pas 
Svestrana rasa jake građe i mirnog temperamenta, Bernski Planinski Pas je poznat po svojim veštinama kao farmer. On ima veliku blok glavu, spuštene uši i dug, svilenkast kaput zbog kog mu može biti neprijatno pri visokim temperaturama i treba da se šeta samo u hladnijim delovima dana, rano ujutru ili kasno uveče. Kao i kod svih rasa, jastučići na šapama kod Bernskog Planinskog Psa mogu biti spaljeni tokom šetnje na vrelom asfaltu ili pesku.

Bokser

Bokser je  postao popularan kao vojni, policijski i porodični pas. Iako uživaju u letnjoj sezoni i aktivnostima sa svojim porodicama, Bokseri zahtevaju redovan pristup svežoj vodi i puno pauza za odmor. Zbog svoje kraćie njuške, oni ne mogu dahtati efikasno kao druge rase i mogu biti skloniji toplotnom udaru.

Staroengleski ovčar
Razvijen kao čuvar u 19. veku u Engleskoj, nežan i razigran Staroengleski ovčar ima ogromne količine duge dlake. Mnogi vlasnici ove rase odlučuju se na šišanje njihovih debelih kaputa tokom leta, što može da im pomogne da uživaju u svojim omiljenim aktivnostima na otvorenom. U toplijem vremenu, Iako je vežba za sve rase neophodna, važno je da čuvate svog psa od prekomernog izlaganja velikim temperaturama. Proverite da li vaš pas ima dosta hlada i sveže vode, a ako vam se čini da mu je pretoplo, preporučuju se vlažne hladne krpe na noge, glavu i stomak.