Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Predstavljamo 10 rasa koje najčešće beže od kuće

Svi vlasnici užasnuti su mišlju da bi njihov pas mogao da se izgubi, odluta ili pobegne od kuće. Ali samo vlasnici rasa o kojima ćemo pisati znaju da su ove kuce od bežanja napravile umetnost! I s tim moraju da žive svakog dana.

Za neke od pasmina ne postoji tako nešto kao što je previsoka ograda, ili premali otvor. Kako znaju i umeju naći će način da pobegnu, najčešće iz dvorišta. Mada ima i onih koji vrebaju svaku priliku da istrče kroz ulazna vrata od stana, piše Magazin Pas.

Kuce ne beže zato što im u njihovom domu nije lepo, već najčešće, ako nisu kastrirani ili sterilisani, juriće za hormonima koje nanjuše u vazduhu, u potrazi za ljubavlju. Neki odlutaju zato što im je dosadno, a neki zato što pate jer su usamljeni dok vlasnici rade. Kako biste bili sigurni da vaš pas neće pobeći, posavetujte se s veterinarom ili iskusnim trenerom pasa, i poradite na motivima koji vašeg mezimca teraju u beg preko vrata. Ili kapije.

Prema istraživanju najpopularnijeg sajta za pronalaženje izgubljenih ljubimaca u SAD, Kanadi i Velikoj Britaniji – FidoFinder, evo koje su to rase koje su najviše puta, poput Hudinija, uspele da savladaju katance i ograde, i pobegnu od kuće:

Suvereno prvo mesto drži labrador. Ovi psi puni energije najčešće nestanu iz vidokruga svojih vlasnika. Poznati su po tome da vole sve i svakoga, a radoznalost ih često odvuče od kuće i dvorišta. Kako su veoma vezani za ljude – svoje vlasnike, usled stresa prilikom razdvajanja (najčešće dok su vlasnici na poslu, fakultetu, u školi), oni šmugnu u potrazi za ljubavlju i društvom.

Čivava – ako vašem malenom mezimcu ne pružite dovoljno pažnje, ljubavi, igre i trčanja, on će svoju energiju usmeriti na beg i pokušati da pronađe sebi društvo.

Sibriski haski – Oni su rođeni da trče. I da kopaju rupe, i nema te prepreke koja može da ih zaustavi, jer ove kuce mogu prokopati kanal do Kine! Takođe, s obzirom da su velike atlete, visoko skaču i mogu da se popnu uz svaku ogradu.

Bokseri – Poznati kao kuce koje mogu najviše da skoče i – eto nevolje ako ograda nije dovoljno visoka. Mada je svaka uglavnom niska za ovog psa. Takođe, obožavaju jurnjavu pa lako mogu da odlutaju ako im neki drugi pas, mačka ili neka sitna životinja probude pažnju.

Džek rasel terijeri – Ono što im nedostaje u izgledu (spadaju u male i lagane pse) nadoknađuju svojim impozantnim karakterom! I agilnošću. Veoma su brzi, energični i žilavi. Kako bi bili srećni potrebno im je mnogo vežbe, a kako će gotovo sigurno juriti manje životinje, lako će odlutati jer nećete moći da stignete ovu munju od psa.

Bigl – Imaju možda i najsavršenije čulo njuha među psima i kad neki miris dospe u tu slatku njuškicu, budite sigurni da će slediti svoj nos, a ne komande ili pravila.

Nemački ovčar – Odgajani kao psi ovčari, instinkt gonjenja i trčanja za drugim životinjama i dalje je veoma jak. Takođe, prokopaće svaku rupu i umeju da budu poprilično svojeglavi, pa ako je naumio da stigne s druge strane ograde, ništa ga u tome neće zaustaviti.

Stafordski bul terijer – Potrebno im je mnogo fizičke i mentalne stimulacije kako bi bili zadovoljni, pa ako im toga zafali, preskočiće svaku ogradu i potražiti zabavu. Velikim šapama iskopaće svaku rupu. Ubitačna kombinacija.

Koker španijel – Ko bi rekao? Ovi psi prepuni ljubavi najčešće pate od separacione anksioznosti pa znaju da odlutaju u potrazi za voljenim ljudskim bićem, pažnjom i maženjem.

Zlatni retriver – Veoma su vezani za porodicu i ne odvajaju se mnogo od vlasnika čak ni u šetnji, ali ako se zaigraju i počnu da trče, ko zna dokle će stići. Imajte to na umu.

Pudla – Veliki atleta koji pokazuje zavidne rezultate u agilitiju. Veoma su privržene vlasniku pa zbog separacione anksioznosti mogu pokušati beg ako su predugo same ili ako im se vlasnik u potpunosti ne posveti.

Jazavičar – Odgajan da lovi jazavce i da ih goni kroz zemljane tunele, savršeno je opremljen da šmugne i zavuče se gde god poželi. Ako ugleda neku malenu životinju ili mu neka ptica privuče pažnju, juriće je do besvesti. Umeju da budu veoma tvrdoglavi pa se zato često izgube jer ne slušaju komande vlasnika, piše Magazin Pas.

Izvor: Magazin pas