Predstavljamo 5 ukusnih namirnica koje mogu ogroziti život vašeg psa

Nema tog vlasnika psa koji se neće složiti sa činjenicom kako je njegov ljubimac član porodice( koji ipa ne treba d aplaća vodu ;-). Iako svom vernom prijatelju želite samo najbolje, kada je reč o ishrani treba biti vrlo oprezan jer hrana u kojoj uživate vi i vaša porodica za vašeg psa može biti smrtonosna.

Predstavljamo 5 ukusnih namirnica koje mogu ogroziti život vašeg psa. Neke namirnice u kojima uživamo mogu biti kobne za vašeg ljubimca
Neke namirnice u kojima uživamo mogu biti kobne za vašeg ljubimca

1. ŽVAKAĆE GUME
Gume za žvakanje sadrže ksilitol – veštački zaslađivač koji psi ne mogu svariti, a zbog kojeg dolazi do naglog pada šećera u krvi. Drastičan pad šećera može dovesti do jetre, kome te u najgorem slučaju smrti psa.Simptomi: Slabost, povraćanje, nesvestica, crna i tvrda stolica.

Prva pomoć: Pokušajte izazvati povraćanje i što pre potražite pomoć veterinara.

“Pripazite da se vaš ljubimac ne dočepa grožđa i suvog grožđa jer čak i mala doza može biti fatalna i izazvati trenutno zastoj bubrega

2. LUK I BELI LUK
Beli luk i luk za pse su toksični te mogu izazvati rastvaranje crvenih krvnih zrnaca i anemiju. Japanske rase poput akite i šiba inu najosetljivije su na ove namirnice.

Simptomi: Blede desni, ubrzano disanje, pojačani otkucaji srca, povraćanje, slabost i malaksalost, smanjen apetit.

Prva pomoć: Pokušajte izazvati povraćanje, dajte psu aktivni ugalj i što pre potražite pomoć veterinara.

pas-hrana

3. GROŽĐE I GROŽĐICE
Grožđe i sušene grožđice smatraju se zdravim namirnicama, ali za psa su vrlo otrovne. Iako se tačno ne zna koji sastojak je štetan za životinju, pripazite da ih se vaš ljubimac ne dočepa jer čak i mala doza može biti fatalna i izazvati trenutno zastoj bubrega.

Simptomi: Povraćanje i / ili proliv, gubitak apetita, slabost, malaksalost, bolovi u stomaku i i nemogućnost mokrenja.

Prva pomoć: Pokušajte izazvati povraćanje, dajte psu aktivni ugalj i naravno potražite pomoć veterinara.

4. KOŠTICA BRESKVE I ŠLJIVE
Mnogi će u igri psu baciti košticu breskve ili šljive kako bi se pas zabavljao i grickao ostatke voće. Ali, ova igra za psa može biti kobna. Koštica breskve može izazvati upalu tankog creva i probavne smetnje. Isto tako, unutrašnjost koštica sadrži cijanid koji je otrovan za ljude, pogotovo za pse.

Simptomi: Proširene zenice, pojačano baljenje, gubitak ravnoteže, napadi.

Prva pomoć: Pokušajte izazvati povraćanje kako bi pas ispljunuo košticu i potražite pomoć veterinara.

5. ČOKOLADA
Čokolada sadrži alkaloid Teobromin – diuretik iz iste grupe kao i kofein koji psi vrlo teško vare, posebno oni stariji. Najopasnija je čokolada s velikom količinom kakaa, dok je mlečna nešto manje rizična za psa.

Simptomi: Proliv, povraćanje, probavne smetnje, napadi, pojačani otkucaju srca.

Prva pomoć: Pokušajte izazvati povraćanje, dajte psu da pojede aktivni ugalj i pije puno vode i potražite pomoć veterinara.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *