Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Predstavljamo 10 rasa koje se ne linjaju

Većina ljudi, kada pomisli na psa u stanu, u glavi ima samo jednu sliku: dlake po nameštaju, odeći pa čak i u tanjiru. Mada nije baš tako, postoje rase koje se ne linjaju ili se linjaju minimalno.

Ove ease pasa ne izazivaju ni alergije kod dece i odraslih.

MALTEZER – jedna od najpopularnijih pasmina u Srbiji . Ovi psi narastu do svega četiri kilograma vrlo su živahni, inteligentni i razigrani.

Vrlo su privrženi i odani vlasniku i nimalo nervozni.
Dlaka maltezera je potpuno bela i vrlo je nalik ljudskoj kosi. Ljudi koji su alergični na druge vrste dlaka mogu je vrlo dobro podneti. Maltezeri ne menjaju dlaku sezonski, već samo po koja ispadne samo za vreme češljanja koje mora biti svakodnevno.

BIŠON – još jedan minijaturni pas vrlo stabilnog karaktera. Bišon nije lajavac, vrlo je inteligentan i privržen te voli društvo, igru i maženje.

“Pudle imaju hipoalergenu dlaku bez mirisa koja ne opada, a potrebno ju je svakodnevno češljati”

Dlaku ove kovrdžave loptice ne treba posebno održavati. Kupanje je OK, ali kako stručnjaci navode retko jer nema pseći miris čak ni kada je mokar, a za lakše održavanje preporuka je šišanje na kratko.

SHI TZU – prilično nezahtevna i prilagodljiva pasmina. Ali ono što mu svakodnevno treba je ljudsko društvo, ljubav i pažnja. Ova druželjubiva tasa dobro se slaže i sa strancima, decom i drugim psima.

Sitna građa čini ga pogodnim gradskim psom. Ima veoma dugu dlaku koja zahteva i svakodnevnu negu. To odnosi na dlaku glave, područje oko očiju i dlaka brkova i brade koje treba stalno održavati urednim. Dlaka se ponaša kao kosa i otpada samo kod češljanja.

JORKŠIRSKI TERIJER – jedna od najmanjih rasa pasa na svetu koju opisuje snažan karakter. Iako izgleda kao lutkica, u duši je to pravi terijer koji proganja mačke i laje na sve što mu se ne sviđa. Jako je zahvalan kao kućni ljubimac jer se ne linja, ali njegova duga dlaka zahteva redovno češljanje i održavanje.

PUDLA – jedni od najpopularnijih rasa pasa na svetu. Postoje četiri veličine tase, a karakteriše je kratka, kovrdžava dlaka. Pudle su vrlo inteligentni, društveni, aktivni, i znatiželjni psi.

Pudle imaju hipoalergenu dlaku bez mirisa koja ne opada. Potrebno ju je svakodnevno češljati metalnom četkom. Psa je potrebno redovno kupati i šišati.

Zapadnoškotski TERIJER – ovaj mali energični pas voli pažnju, interakciju i društvo svojih vlasnika, ali isto tako traži dosta igre i aktivnosti. Ipak, Vestika zna biti pomalo arogantan, tvrdoglav i zahtevan.

“BIŠON se retko kupa jer nema pseći miris čak ni kada je mokar, a za lakše održavanje preporuka je šišanje na kratko

Trude se da dominiraju među psima istog pola, a sa mačkama se nikako ne slaže. Njega dlake (koja ne otpada) je relativno jednostavna za održavanje. Dovoljno ga je jednom nedeljno iščetkati, povremeno okupati, te redovno šišati ili trimovati.

BASENJI – je rasa pasa srednje veličine koji voli da dominira i manipuliše, zato se preporučuje samo iskusnom vlasniku. Basenji je pas kome ne treba posebno održavanje i njega.

Ovo je pasmina koja sa održava higijenu, a dlaka nema nikakav miris. Stoga se smatra da je Basenji idealan pas za ljude sa alergijama. Linja se malo ili nimalo.

KINESKI KUKMASTI PAS – ova rasa ima dva izrazito različita tipa dlake, veći je poznata kao ćelavi pas. Glava, uši, rep i noge prekrivene su dlakom, dok ostatak tela izgleda kao da je prekriven samo kožom, ali zapravo se radi o glatkoj paperjastoj dlaci.

Izrazito je veseo, živahan, zabavan i jako voli da se igra. Ne linja se, ali tokom leta njihovu meku kožu je potrebno mazati kremom sa zaštitnim faktorom.

Lasa APSO – Veseo i srećan pas, dugog životnog veka, prilagodljiv i odlićan porodični pas, čak i sa decom ukoliko odrasta u njihovom okruženju. Vrlo je znatiželjan, ali i stabilan te u stresnim situacijama ostaje smiren.

Samostalan je i nezavisan, a prema nekima pomalo i tvrdoglav. Ima dugo krzno koje se ne linja, ali treba ga svakodnevno češljati da se ne zapetlja. Ukoliko ne ide na izložbe, šišanje na kratko olakšava održavanje.

ŠNAUCER –Ima ih u tri veličine veličine: patuljasti, srednji i veliki. To su psi velikog srca, hrabri, prema vlasniku osećaju bezgraničnu ljubav.

Jako su prilagodljivi i druželjubivi, nežni prema deci, ali ne zaboravite kako karakter terijera itekako postoji. Zahvalni su za život u stanu, ne linjaju se i nemaju tipičan miris psa.