Predsednik opštine Apatin: Pse lutalice treba prepustiti lovcima

Organizacije za zaštitu životinja danas su protestovale zbog izjave predsednika opštine Apatin Živorada Smiljanića koji je izjavio da su “džukele lutalice nekada rešavali lovcima“, prenosi portal 021.

Organizacije “Link plus”, “Nada za životinje – Riska” i “Feniks” obratile su se dopisom predsedniku opštine Apatin Živoradu Smiljaniću i Socijalističkoj partiji Srbije, čiji je Smiljanić član, i najoštrije su osudile njegovo obraćanje za skupštinskom govornicom.

Lekar, humanista, aktivista Crvenog krsta, koji treba da bude promoter prevencije nasilja u svojoj opštini, izrazio je žaljenje što je zabranjeno iživljavanje na psima. I sam lovac, Smiljanić je izjavio da su ranije lovci ubijali pse, a da danas takva okrutnost nije dozvoljena. On žali što psi ne smeju ni da se otruju, iako je svestan da trovanje za posledicu ima umiranje pasa u agoniji – navodi se u saopštenju.

foco-psi-lutalice

Na poslednjoj sednici SO predsednik opštine Apatin Živorad Smiljanić rekao je da su problem sa psima lutalicama u tom mestu svojevremeno rešavali lovcima, koji su noću ubijali pse i dodao da danas ne smeš da diraš psa, ali ni da ga truješ, zato što ih štite nakaradni zakoni. To je naišlo na osudu brojnih organizacija i pregršt negativnih komentara na internetu.

Organizacije su Smiljaniću ponudile pomoć u sistemskom rešenju problema napuštenih kućnih ljubimaca u opštini Apatin.

Udruženje građana “Moj Apatin”, uz podršku Udruženja za zaštitu životinja “Vučko”, organizovalo je nedavno potpisivanje peticije za izgradnju azila za pse, koji bi rešio problem napuštenih pasa u Apatinu.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *