Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Predrasude koje imaju ljubitelji pasa

Group of dogs and cats sitting

Volite pse? Velika je verovatnoća da ste dominantni i da gajite predrasude – barem tako tvrdi istraživanje sprovedeno na 500 Australijanaca.

Sprovedena istraživanja ukazuju na to kako vlasnici pasa imaju čvršći i konzervativniji stav. Nedavno istraživanje na 500 ispitanika ukazuje da su takođe skloni predrasudama i nemaju problema sa društvenim strukturama i nejednakostima.

Istraživanje o vlasnicima ljubimaca sproveo je Univerzitet u Melburnu.

 

Vlasnici pasa pokazivali su veću dominantnost nego vlasnici mačaka, a takođe imaju i jače izraženi takmičarski duh. Sve karakteristike otkrivene kod ljubitelja pasa povezane su sa lakšim prihvatanjem društvenih nejednakosti. Profesor psihologije Nick Haslam u svom istraživanju tražio je karakterne osobine povezane sa dominantnošću.

U oba istraživanja koja će biti objavljena u časopisu Anthrozoos ljubitelji pasa pokazali su sklonost dominaciji i podržavanju nejednakosti u društvu.

Žene koje vole pse ne pokazuju toliko izraženo sklonosti dominantnosti ili podržavanju društvene nejednakosti.

Naučnici pretpostavljaju da je razlog zašto ljubitelji pasa zapravo naginju takvim ljubimcima jer im mogu uspešno naređivati. Nedavno istraživanje stručnjaka u području psihologije sa univerziteta Ghent u Belgiji i univerziteta Brock u Ontariju ukazuje da su dominantni ljudi skloni verovanju da su bolji i vredniji od životinja pa tako i skloni njihovom iskorišćavanju.

To se uklapa u odabir ljubimaca sa obzirom na to da se psi smatraju odanim životinjama koje se mogu trenirati i kojima se lako može manipulisati za razliku od mačaka koje su samostalne i nestalne. Još nije utvrđena tačna korelacija između istraživanja univerziteta Caroll u Wisconsinu čiji su rezultati pokazali da vlasnici mačaka bolje prolaze na testu inteligencije nego vlasnici pasa, dok je istraživanje časopisa Time pokazalo da su ljubitelji mačaka većinom liberali.