Pre nego što nabavite psa, stavite prst na čelo

Pre bilo kakvog dovođenja ljubimca u stan morate se sa svojim ukućanima, a i sa samim sobom, dogovoriti za koju ćete svrhu kupiti ili udomiti psa. Potrebno je zato najpre odabrati rasu i pre konačne odluke dobro se upitati (i pošteno sebi odgovoriti) da li imate mogućnosti, vremena, novca i istrajnosti da svog ljubimca, pre svega, zdravo i čisto održavate, bilo u stanu, bilo u dvorištu. Jer, osim ljubavi, njima je potrebno posvetiti i mnogo vremena, strpljenja… Uostalom, gajiti jednog engleskog mastifa od 70 kilograma ili malenog patuljastog pinča nije isto. Pokušaćemo da odgovorimo i zašto.

 

Svedoci smo da se poslednjih desetak godina kod nas broj rasnih i nerasnih pasa drastično povećao. Niču azili za napuštene, odbačene i ostavljene pse koji su, eto, “izne­nada” postali teret vlasniku, a, bogami, i našem društvu. Ali, najveći broj azila kod nas ne zado­voljava ni minimum higijenskih uslova, pa neki više liče na svo­jevrsne konc-logore za pse.

Zato, da bi se ova pojava napuštenih pasa (koje neki nazivaju lutalicama) koliko-toliko ublažila, kao i scene napada loše vaspitanih pasa sprečile, potreban je veliki napor iskusnih ali i budućih (kino­loški obrazovanih) ljubitelja i odgajivača pasa.

Koju rasu odabrati?

Kao osnovno, dakle pre bilo kakvog dovođenja psa u stan ili kuću, morate se sa svojim ukućanima, a i sa samim sobom, dogovoriti za koju ćete svrhu kupiti ili uzeti psa. Potrebno je, drugim rečima, odabrati rasu, veličinu psa i pre odluke dobro se upitati (i pošteno sebi odgovoriti) da li imate mogućnosti, vremena i istrajnosti da svog ljubimca pre svega zdravo i čisto održavate, bilo u stanu bilo u vlastitom dvorištu.

Pre odluke da li ili ne uzeti psa morate obavezno povesti računa i o finansijskoj strani jer znate i sami da vremena nisu ni malo laka. Gajiti jednog engleskog mastifa od 70 kilograma je mnogo teže nego imati malenog patuljastog pinča. Razlika je ne samo u količini hrane koju dnevno pojedu već i u obezbeđenju sigurnog objekta za smeštaj, ograde (jer šta će pas na ulici?!), pribora za vođenje, održavanje dlake, vreme­na provedenog u šetnji pa, narav­no, i u obuci.

 

Budući vlasnik mora znati da posedovati vatrenog i jakog psa povlači sa sobom i odgovornost prema komšijama, deci u parkovima, učesnicima u saobraćaju… Onaj ko ne može da udovolji tim uslovima bolje je da, za početak, uzme nekog manje zahtevnog kućnog ljubimca. Takođe, to isto važi i za osobe koje su, zbog prirode svog posla, više odsutne od kuće a nema ko da ih zameni upravo onda kada psa treba izvesti u šetnju, kada mu je vreme da jede i slično. Zato početnicima i preporučujem manje temperamentne pse, a sa kojima će isto tako provesti lepe i nezaboravne trenutke u šetnji, na izletu…

Kakav gazda- takav i pas

Ako se odlučite za psa čuvara, koji isto tako može biti umiljat, u tom slučaju preporučio bih pse iz grupe službenih pasa koji se već decenijama koriste u te svrhe. No, izbor opet zavisi od toga gde ćete držatl svog kućnog ljubimca, u stanu ili dvorištu, od toga da li imate volju da dugodlakim psima redovno održavate uredno dlaku itd. Za vođenje onih većih i temperamentnijih pasa potebni su, treba i to znati, ne samo autoritet već i snaga koju, znamo to iz iskustva, ne poseduju svi ljubitelji pasa.

Početnicima koji su se odlučili, međutim, da kupe psa koji je zbog svoje borbenosti “u trendu” preporučujem da dobro razmisle da li im baš ta rasa odgovara, da li ih smiruje ili podstiče agresivnost, pa zato u svojoj nameri neka ne žure. Za početak je najbolje da prethodno obiđu neke proverene odgajivače jer na izložbama nema vremena da se baš o svemu obeveste podrobno. Naravno, postoje knjige, časopisi, video-kasete o rasama i njihovoj obuci, pa i njih treba proučiti i što je najvažnije – SAVETE TREBA PRIMENJIVATI.

O izboru rase, opremi za vođenje, ishrani, vrhunskoj higijeni, načinu vođenja i kulturi ponašanja pasa na ulici, izložbama, pa i u stanu biće više reči u narednim brojevima.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *