Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Saveti: pravilna ishrana šteneta

PUBLISHED by catsmob.com

Verovali ili ne kod psa je faza rasta najteži fiziološki period u životu, jer je veoma brya i intenyivna. U periodu rasta kod psa se određuje morfologija i sklad njegove figure. Zato ishrana šteneta igra ključnu ulogu u ovoj izgradnji.

Ishrana šteneta dok raste uslovljava buduće dobro zdravlje psa. Savršeno podmirivanje nutritivnih potreba šteneta omogućava da se obezbedi ovaj ključni stadijum u njegovom životu. Zato imajte na umu da ne btreba ni prekomerno, ali ni premalo hrane da mu dajete.

Hrana prema veličini pasa

Kada je reč o isihrani, veličina rase je ključni faktor. Sa tri meseca starosti, štene srednje rase ima između 2 i 3 kilograma, dok štene neke džinovske rase ima oko 20 kilograma: razlika u veličini je očigledna činjenica, posebno kada poredimo njihove čeljusti.

Trebalo bi da znate da je suva hrana za rast najbolja za štene zbog svog sastava, briket srednje veličine će štenetu srednje rase praviti probleme sa unosom hrane ili će značiti rasipanje hrane štenetu džinovske rase. Zbog toga je najbolje odabrati brikete koji veličinom i teksturom odgovaraju čeljustima i zubima štenaca malih, srednjih ili velikih rasa.

Pored toga, razlike u veličinama štenaca uključuju i drugačije osetljivosti. Na primer, prekomerna ishrana ubrzava rast kod šteneta velike rase i čini ga podložnim oboljevanju od ostioartikularnih bolesti u odraslom dobu. Količina energije koja je određena u skladu sa veličinom i potrebama šteneta, i pridržavanje pravilnog unošenja hrane omogućavaju da se preventivno deluje protiv rizika od prekomerne težine.

cute-puppy-with-food-dish_1

Unos kalcijuma i fosfora

Unošenje kalcijuma i fosfora treba da bude pažljivo praćeno kako bi se sprečili ozbiljni problemi sa kostima. Nedostatak kalcijuma je tipična pojava za štence koji se hrane samo mesom ili hranom pripremljenom kod kuće u kojoj nema mineralnih dodataka. Pored prekomerne količine vitamina D, ovaj nedostatak je uzročnik najčešćih poremećaja u razvoju, koji potiču od davanja neodgovarajuće hrane.

Ipak, svakodnevno prekomerno unošenje kalcijuma je podjednako opasno za štene: kalcijum se nikada ne treba posebno dodavati uz kompletnu hranu koja je posebno pripremljena za rast.

Kompletna hrana za štence se koristi tokom perioda rasta koji se razlikuje od rase do rase: traje 8-10 meseci kod malih rasa, 12 meseci kod srednjih, 15-18 meseci kod velikih i 18-24 meseca kod džinovskih rasa. Unos hranljivih sastojaka kod različitih štenaca treba da bude različito doziran kako bi se sprečilo bilo kakvo prekomerno unošenje ili nedostatak tokom rasta životinje.

Koja god da je rasa u pitanju, štene ima daleko veće energetske potrebe nego odrastao pas. Njemu je energija potrebna da pokrije održavanje telesnih funkcija ali i da gradi nova tkiva koja su zadužena za rast organizma. Njegove potrebe u proteinima, mineralima, vitaminima i mikroelementima su veće nego kod odraslog psa. Iz tog razloga kompletna hrana za rast pruža štenetu visok proteinskim sastav istovremeno osiguravajući da su to proteini visokog kvaliteta. Optimalna svarljivost koja uzima u obzir ograničen kapacitet varenja kod šteneta se postiže žitaricama visokog kvaliteta i mešavinom hranljivih sastojaka koji pospešuju balans crevne flore.

Imunitet
Imuni sistem šteneta zavisi od antitela koje mu prenosi majka, direktno putem kolostruma koje štene unese u roku 36-48 sati nakon rođenja. Između 4. i 12. nedelje starosti, nivo majčinih antitela pada ispod zaštitne granice. Ovaj kritičan period nazvan “Rupa u imunitetu” je rizično razdoblje kada su u pitanju infekcije, pošto nivo majčinih antitela ostaje dovoljno visok da spreči reakciju tela na vakcinaciju. Vakcine su potpuno delotvorne tek posle 12 nedelja starosti. Takođe u tom periodu malo štene postaje podložno većem broju stresnih faktora koji napadaju njegov imuni sistem. Od odgajivačnice do novog porodičnog doma, njegova životna okolina se menja: dolazak u nepoznatu okolinu primorava štene da se brani od potencijalno štetnih bacila, iako je ono i dalje veoma ranjivo na bakterijske i virusne infekcije. Zahvaljujući patentiranom sadržaju (taurin, lutein, vitamini E & C) i manan-oligosaharidi, kompletna hrana pomaže štenetu da održi svoje prirodne imunološke zaštite.