Pravi način izgovaranja komande

Da li ste znali da su mnogi dreseri žene? Ako ste žena i ovo čitate, ne brinite. Ipak, ako vaše komande zvuče kao: “ sedddddiiiiii”, “neeeee”, ili “lezzziiiiii”, vi ga molite i ubeđjujete a ne zahtevate.

Vaše komande ne bi trebalo da imaju melodiju, ne pevajte, jer tada zvuče kao molba i koristite pogrešan ton i izgovor. Ipak, ne vičite, ne molite, ne ubeđjujete psa, ne vucite ga. Jednostavno recite mu komandu.

Pravilno je da vam glas bude smiren, ozbiljan i odlučan. Naravno da to i mislite, ali pitajte nekoga ko vas poznaje i posmatra. Starešine u vojsci daju komande, oni nikada ne mole, ubeđjuju ili raspravljaju
komande. Naravno da ja ne tražim o vama da se vičete kao starešine u vojsci, nego da imate taj stav, dao sam komandu i ta mora da se izvrši, kraj, nema diskusije.

pas-i-covek1

Govor tela naravno uključuje i mimiku, ako imate mimiku kao Paja Patak, vaša komanda neće zvučati previše ozbiljno, već ćete zvučati kao Paja Patak, verovali ili ne, to je činjenica. Trebalo bi da zvučite odlučno, ako imate mimiku koja je odlučna i ozbiljna, nemoguće je zvučati kao Paja Patak.

Zamislite starešinu koji sa osmehom na licu daje komandu „MIRNO“, svi bih se smejali umesto da zauzmu stav „mirno“. Čak neki dreseri prave greške urlajući komande, što je krajnje nepotrebno, pogotovu jer psi tri-četri puta bolje čuju od nas.

Zašto onda drati se na stvorenja koja čuju bolje od nas? Ukoliko zaista nije hitna intervencija, čuvajte svoj glas.  Ako vaš pas odbija da sedne ili stane, to je vaša greška i vi morate nešto kod sebe
da izmenite. Zato, smirite se, polako, ni Rim nije za jedan dan izgrađen…

Loše ste trenirali psa i sad mora sve iz početka
“Dobar” trening psa retko dolazi prirodno. Većina radi dosta pogrešno. Ne zaboravite nije stvar u vaspitanju već u “dobrom” vaspitanju koja dovodi do savršenstva. Ako gledate najbolje dresere, videćete da oni ne razmišljaju koliko dugo treniraju svoje pse. Brzo ćete shvatiti da je KAKO trenirate psa jako bitno!

Mislite na to kao na igru. Svako može da igra fudbal . Videćete ponavljanje istih pokreta i šuta na igralište, ponovo i ponovo. To nije veština, ni tehnika, ni stil, ni opušteno, ni orginalno, a ipak se čovek oduševi svaki put, zaluđujući se da je najbolji fudbaler na svetu koji je ikada igrao!

pas-i-covek2
Bez obzira na to da li je igranje fudbala ili vaspitanje, vaša tehnika, vaš tajming, vaš stav, vaš govor tela i mimika, vaš odnos i vaša želja da prihvatite konstruktivnu kritiku vas vodi do uspeha i igra najbitniju ulogu.

Ništa se ne može postići preko noći, zato dozvolite sebi i svom najboljem prijatelju greške i spor napredak.

Strpljenje i doslednost će vas sigurno dovesti do željenog cilja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *