Poznati psi: Nemački ovčar Rin Tin Tin

Nemački ovčarRin Tin Tin je jedan od najčuvenijih pasa sa velikog platna. Njegova životna priča počinje krajem Prvog svetskog rata, kada je imao svega 5 dana. On, još 4 šteneta i majka su jedini preživeli u odgajivačnici službenih pasa, nakon bombardovanja u mestu Lorraine u Francuskoj. Vojnici koji su ih pronašli su usvojili pse, a kaplar Lee Duncan je za sebe odabrao mužjaka i ženku, koje je nazvao Rin Tin Tin i Nannette, po francuskim lutkama koje su se davale vojnicima za sreću.

Duncan je provodio mnogo vremena sa psima, obučavao ih kao radne pse i bio im veoma posvećen. Nakon završetka rata, Duncan je poveo svoja dva psa u Los Angeles. Ukrcali su se na brod, na dvonedeljno putovanje do New Yorka. Međutim, Nannette se razbolela i ubrzo nakon iskrcavanja je uginula.

Rin Tin Tin je narednih godina vreme provodio na izložbama pasa, gde ga je primetio Charles Jones. On je ponudio 350 dolara da snimi psa sa tada novom kamerom koja snima pokretne slike. Duncan je prihvatio.

U narednom periodu, Duncan je obišao skoro svaki holivudski studio ali nije dobio nijednu ozbiljnu ponudu. Upornost se konačno isplatila kada je naišao na studio koji se nalazio na ivici bankrota. Pronašao je filmsku ekipu koja je bezuspešno pokušavala da snimi scenu sa vukom. Duncan im je rekao da on i njegov pas mogu da završe tu scenu iz prvog pokušaja. Prvo su mu rekli da im ne traći vreme ali su na kraju ipak pokušali. Snimak je urađen iz jednog pokušaja. Duncan i Rin Tin Tin su zadržani na projektu “Man From Hell’s River” sve do njegovog uspešnog završetka.

rin-tin-tin

Rin Tin Tin je tako postao poznat i kao pas koji je spasao od bankrota studio Warner Bros.
Film je postao hit! Publika je obožavala neverovatnog psa heroja. Na vrhuncu karijere, Rin Tin Tin je dobijao po 10 000 pisama od svojih obožavalaca nedeljno!

Narednih godina snimio je još 26 filmova za kompaniju Warner Bros.

Nažalost, 10. avgusta 1932. godine Rin Tin Tin je iznenada uginuo.

Psihiički potpuno uništen ovim gubitkom, Duncan je odlučio da se posmrtni ostaci psa vrate u njegovu domovinu. Sahranjen je na poznatom groblju kućnih ljubimaca, Cimetiere des Chiens, u pariskom predgrađu Asnieres-sur-Seine.

Priznaćete, potpuno neverovatna životna priča jednog psa, koji je u vreme najveće slave kao filmska zvezda imao ličnog vozača i kuvara.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *