Povrede ljubimaca izazvane nepažnjom vlasnika

Automobili su najčešći razlog zbog kojih naši psi stradaju, a ne bi stradali da su bili na povocu. Znači za ovo stanje je isključivo kriv vlasnik psa. Takođe otvorena terasa kada niste kod kuće je takođe opasnost za ljudimca, češće kod mačaka, ali dešava se da i psi ponekad žele da se druže sa ptičicama. Psi padaju i u rupe ili kanale a uglavnom se to dešava u večernjim časovima kada je vidljivost slaba, na nepoznatom terenu, kada se prilikom trčanja i igre pas ne snađe dovoljno brzo i upadne u neki kanal ili prolaz.

U slučajevima kada se ljubimac povredi prilikom pada, najpre mu treba staviti povodnik i sprečti dalje kretanje. Povređenu životinju uneti u stan. Ne morate odmah nuditi vodu i hranu. Pogledajte da li ima nekog krvarenja ili otvorenog preloma.

Ukoliko se pojavi obilno krvarenje, stavite bilo kakav tampon, od gaze, zavoja ili čiste krpe i brzo idite do veterinara.

Ako postoji otvoren prelom zaštitite taj deo sa što manje pomeranja, tek da se povređeni deo zaštiti od lizanja i dalje kontaminacije. Te povrede i spoljna krvarenja uglavnom nisu životno opasna, unutrašnja jesu, ali se oni dijagnostikuju ultrazvučno i Vi nažalost ne možete mnogo pomoći, osim da budete što pre u ambulanti.

Posebno treba da obratite pažnju na disanje, jer prilikom takvih povreda dolazi često do politrauma rudnog koša, odnosno pluća.

Pucanje plućnog krila, komunikacija sa soljašnjom sredinom nastala frakturom rebra, ili prodor vazduha iz pluća podkožno, su povrede koje se najčešće javljaju kao posledica pada, zato kada zbrinjavamo takvog pacijenta uvek naglasimo da je RTG toraksa neophodan. Ponekad ozbiljniji problemi sa disanjem mogu nastati tek nakon jedan do dva sata, dok se ne razviju patološke promene (edem pluća, kolaps plućnog krila i sl).

Na vlasniku je da obrati pažnju na pojavu disanja pri čemu se jako grče stomačni mišići tzv. abdominalno disanje, što opet može da sugeriše da je došlo i do povrede dijafragme, pa može doći do prodora organa iz stomaka u grudnu duplju.

Ukoliko je disanje stabilno, nema otvorenih preloma, krvarenja, pogledajte kako se povređeni ljubimac kreće, da li štedi neku nogu, da li okreće glavu na stranu, da li reaguje na dozivanje. Nije preporučljivo da vlasnik obavlja pregled, jer može da se dogodi da zbog jakog bola dođe do odbrambene reakcije u vidu ujeda, obično ne jakog. Nemojte davati analgetike napamet, ne vršite imobilizaciju pre nego se ustanovi specifikacija povreda. Obezbedite sto je moguće više mirovanja, budite u kontaktu konsultujte se sa veterinarom, a ukoliko ste u mogućnosti odvedite povredjenog ljubimca na pregled i antišok terapiju.

Ipak nekada se mogu javiti prikrivrene povrede koje zahtevaju određene dijagnostičke metode i veoma je bitno ustanoviti ih ili potvrditi da ih nema, prvenstveno mislim na povrede i krvarenja u abdomenu, ruptura slezine, jetre.

U svakom slučaju preventiva je veoma bitna. Sprečite vaše ljubimce da se šetkaju po simsovima i balkonima, ne puštajte ih da jurcaju po terenima koji vam nisu poznati.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *