Povraćanje kod psa: halapljivost ili nešto drugo

Nije neobično da ljubimac povremeno jednom ili dva puta povrati, bez drugih simptoma bolesti i da posle toga izgleda da mu je dobro. Zbog svoje prirodne radoznalosti, ljubimci mogu pojesti nešto što ne bi trebali.

To može uznemiriti želudac i izazvati povraćanje. Povraćanje koje se ponavlja može biti simptom osnovne bolesti i treba ga lečiti. Akutno povraćanje koji se javlja sa drugim simptomima kao što su pospanost ili proliv je razlog za zabrinutost i bi trebali Vašeg ljubimca da odvedete kod veterinara. Povraćanje nikada nije “normalno”.

Psi su takođe osetljivi na opstrukciju izazvanu stranim telom. Pas može žvakati i progutati delove igračaka ili teniske loptice koje se zatim mogu ukloniti jedino hirurškom intervencijom. Bolesti koje uzrokuju povraćanje kod pasa su brojne, uključujući pankreatitis, parvovirozu, upalu unutrašnjeg uha, bolesti jetre i bubrega. Uporna povraćanja uvek treba uzeti u obzir kao simptom bolesti.

povracanje (1)

Povraćanje dovodi do brzog gubitka vode i elektrolita, a poremećaj acido-bazne ravnoteže nastaje i zbog stvaranja velike količine hlorovodonične kiseline u želudcu. Ponovljeno povraćanje može dovesti do ulceracija i krvarenja na želudcu i jednjaku. Ako je moguće, ponesite deo povraćenog sadržaja veterinaru Vašeg ljubimca jer to ponekad može ukazati na uzrok povraćanja.

Dijagnostički testovi koje je potrebno uraditi kod ljubimca koji povraća uključuju krvnu sliku i biohemijsku analizu krvi. Rentgensko snimanje ili ultrazvuk stomaka mogu otkriti opstrukcije i tumore želudca i creva. Mogu se raditi i posebni testovi za specifične bolesti organa za varenje.

Terapija povraćanja je pre svega simptomatska, ali je uvek potrebno otkriti i lečiti uzrok da bi se sprečilo dalje ponavljanje.Povraćanje može biti posledica jednostavne promene hrane, kod alergije na hranu ili može biti simptom ozbiljnog poremećaja u radu organa.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *