Porodično stalo: gde se nalazi vaš pas?

Naučnici su utvrdili porodično stablo pasa. Nova studija, ne samo da osvetljava evoluciju rasa, već otkriva i to zašto su neke rase sklone istim bolestima, iako se čini da su potpuno različite.

“Želimo da znamo kako su različite rase nastale, a to je nešto što do sada nije detaljno i sistematično rađeno. Sada imamo sjajnu priliku da izučavamo i da razumemo kako različite mutacije bolesti migriraju među pasminama”, kaže Ilejn Ostrander, koautorka istraživanja iz američkog Nacionalnog instituta za zdravlje (NIH).

Istraživači su uporedili 170.000 tačaka genoma 1.326 pasa 161 rase od ukupno oko 350 danas poznatih, kako bi ispitali njihovu genetsku sličnost.

Naučnike ne iznenađuje otkriće da su psi srodnih rasa veoma slični, ali je ovo istraživanje bacilo novo svetlo na povezanost pasa različith rasa. Od 161 rase koje su bile predmet ove studije, 150 njih je klasifikovano u 23 grupe definisane prema geografskom poreklu, kao i fizičkim osobinama i veštinama (kao npr. sposobnost za lov na osnovu njuha).

Istraživači su se bavili i time koje rase iz različitih grupa dele odeđene delove DNK, kako bi bolje osvetlili evoluciju rasa.

Rezultati su otkrili da, dok je labrador prvenstveno “proizvod” ukrštanja unutar grupe retrivera, njegov bliski rođak zlatni retriver se razlikuje po tome što deli deo genetskog materijala sa irskim seterom, a engleski seter sa erdel terijerom.

U istraživanju je bilo i određenih iznenađenja, kao na primer to da su neke rase, nezavisno jedna od druge, živele u velikim čoporima. Zatim da se u dve grupe, “ruralnih” i “mediteranskih” rasa, u velikom broju nalaze brzi i oštrooki hrtovi, kao i “čvrste” rase pasa čuvara kakvi su engleski hrt i border koli (koji pripadaju ruralnoj grupi). Istraživanje, takođe, ukazuje da su neke rase, prvobitno korišćene za lov, kasnije odgajane kao psi čuvari.

Raniji arheološki nalazi upućivali su na to da su rani doseljenici, koji su na američki kontinent stigli pre 10.000 godina, sa sobom poveli i svoje četvoronožne prijatelje. Iako se mislilo da su te stare rase do danas nestale, odnosno prevaziđene rasama koje su stizale tokom evropske kolonizacije Amerike, tri od 23 grupe u velikoj meri obuhvataju pse sa centralnoameričkim i južnoameričkim poreklom, pa naučnici smatraju da još ima života za neke stare rase.

“Ako imamo genetski potpis koji nam ukazuje na nešto o tim američkim psima što je drugačije ili jedinstveno u odnosu na savremene evropske rase, pitanje je – kako je to tamo dospelo?”, pita se još jedna od istraživača Dejna Dredžer.

Istraživanje je dalo i nagoveštaje odgovora na mnoge zagonetke, uključujući i to zašto je troling retriver iz Nove Škotske, inače sklon očnim bolestima, obično kreće u čoporima kao i koliji. Tim naučnika je otkrio da su različite ovčarske pasmine dale svoj doprinos genetskom materijalu “trolera”, što je najverovatnije dovelo do genetske mutacije i podložnosti toj bolesti.

I dok je ova studija potvrdila neke već dobro poznate odnose među rasama, ona je dala istorijsku pozadinu nekih pasmina za koju smo do sada imali samo pretpostavke i nagađanja, i stvorila dobru podlogu za dalja otkrića.

Izvor: B92

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *