Porođaj kuje: Kada je neophodno da pozovete veterinara?

Dolazak na svet štenaca obično protiče uz relativno malo problema. Kuje se najčešće mogu ošteniti uz asistenciju svojih vlasnika, kada se porođaj završava uspešno. Kod manjeg procenta kuja javljaju se teškoće prilikom porođaja. Pokušaćemo da vam damo informacije kako da prepoznate koji su problemi kod porođaja i kada bi trebalo da se obratite veterinaru.

porodjaj kuje

Većina kuja nosi štence oko 63 dana od datuma parenja. Počevši od 55-og dana počnite da merite rektalnu temperaturu dva do tri puta dnevno. Možete koristiti i humani toplomer, koji ćete dezinfikovati. Kada temperatura padne za 1 do 2 stepena to je prvi znak da porođaj počinje u roku od 24h, a najčešće za 4 do 6 sati. Kuja često sama izabere mirno i povučeno mesto gde će se ošteniti. Korisno je da pri sebi imate čiste peškire, jod, običan konac ili konac za zube i naravno telefonski broj svog veterinara.

U porođaju se razlikuju nekoliko faza. U prvoj fazi počinju kontrakcije materice, porođajni kanal se opušta i širi , a cerviks otvara. Abdominalne kontrakcije ne moraju da budu vidljive, ali će Vaš pas možda izgledati nervozno, dahtati ili čak povraćati. Ova faza traje 6 do 12 sati. Sledeća faza je rađanje štenaca. Obično ćete prvo videti fetalne ovojnice pre nego što ugledate štene. Štenci se rađaju prekriveni membranom koju kuja najčešće pokida svojim zubima. Ona sama takođe prekine i pupčanu vrpcu svog šteneta. Kontrakcije abdomena su vidljive u ovoj fazi, a od trenutka kada ih uočite prvo štene bi trebalo da se rodi u roku od 2h. Kada vidite ovojnice da se pojavljuju, štene bi trebalo da izađe najkasnije za 30 minuta. Razmak između rađanja štenaca je uglavnom 30 do 60 minuta. Ovi podaci se razlikuju u zavisnosti od starosti, rase kuje i da li je prvi porođaj ili ne. Ukoliko niste sigurni da li porođaj teče normalno, najbolje je da pozovete veterinara. Treća, i poslednja faza porođaja je izbacivanje posteljice. Kuja obično izbaci posteljicu (placentu) posle svakog šteneta, a nekad i dve placente odjednom nakon rađanja dva šteneta.

Možda ćete morati da pomognete štencima ako majka to ne uradi. Nikako ne pokušavajte da na silu izvučete štene jer tako možete lako da povredite kuju i mladunče. Ako ih majka ne očisti dovoljno, osušite ih sa peškirom, obrišite svu tečnost iz nosa i usta i slobodno ih intenzivno istrljajte. Ako kuja ne prekine pupčanu vrpcu to ćete morati Vi da uradite. Sačekajte 5 do 10 minuta, a onda vežite pupčanu vrpcu običnim koncem ili koncem za zube. Čvor bi trebalo da se nalazi na 2 do 3 cm od tela šteneta, onda presecite makazama pupčanu vrpcu iza čvora koje ste vezali. Možete za dezinfekciju koristiti povidon jod. Ostavite štence sa majkom, bez obzira dali doji ili ne, neophodan im je fizički kontakt sa majkom.

porodjaj kuje ambulanta tommy

Nakon porođaja budite sigurni da svi štenci počnu da sisaju najkasnije u roku od 12 do 18 sati. Mleko ili kolostrum koje dobiju je jako važno, jer im pruža zaštitu od mnogih zaraznih bolesti u prvim danima života, a po kvalitetu je neprocenjuvo za rast i razvoj. Ako primetite da neko mladunče nije sisalo, za trenutak odvojite ostale štence od majke i pustite ga da ono samo sisa. Normalno će kuja imati zelenkast do crveno-braon sekret iz vagine i do 3 nedelje nakon štenjenja. Nema razloga za brigu ako se ona normalno ponaša i ako sekret nema gnojnu komponentu ili promenjen miris. Štenci brzo napreduju i trebalo bi da udvostruče svoju težinu za 10 do 14 dana po porođaju.

KADA JE NEOPHODNO DA POZOVETE VETERINARA:

  • Porođaj je otpočeo, ali ne napreduje u skladu sa vremenskim limitima navedenim u tekstu
  • Rektalna temperatura je pala pre više od 24h a porođaj još nije počeo
  • Kuja izgleda bolesno, depresivno, kao da ima groznicu ili nesvesticu
  • Imate problema da naterate štence da počnu da dišu ili kasnije da sisaju
  • Niste sigurni da se porođaj završio
  • Zabrinuti ste oko bilo čega drugog ili imate još pitanja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *