Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Popino prase – najveći neprijatelj pasa u toku leta

Da li ste čuli za popino prase, lisičiji rep ili mišiji rep? Sve su to jedni te isti nazivi za biljku, koja ume da zada dosta muka našim četvoronožnim prijateljima.  Radi se o biljci visine oko 30 – 40 cm, karakterističnog klasja na vrhu,  koja se može najčešće naći po ivicama naseljenih mesta, oko puteva, na neobrađenim livadama.

Klasje ove biljke ima specifične iglice koje mu omogućavaju da se lako zakači za krzno psa, da uđe u sve otvore, probije  kožu i ide sve dublje u unutrašnjost organa ili tkiva.  Kod pasa se mogu naći u ušima, očima, nosu, između prstiju, zabodeni u koži, u usnoj duplji (često zabodeni kod očnjaka), u prepucijumu, vagini, a ređe se mogu naći u unutrašnjim organima (plućima, želucu…).

Kako da prepoznate signale koji ukazuju da Vaš pas ima popino prase?

Simptomi za popino prase javljaju se neposredno posle šetnje u prirodi.  Možete primetiti da pas iznenada krene sa trešenjem glave, ili počne da cvili, hramlje, intenzivno liže i grize pojedine regije tela.

Može se pojaviti pojačan sekret iz nosa (ukoliko je popino prase locirano u nosu) ili iz oka-ukoliko je locirano u oku. Često se zabode iza trećeg očnog kapka pa vlasnik može da primeti da je pas zatvorio oko ili plavičastu boju rožnjače usled iritacije sa oštrim klasjem.  Ponekad se simptomi mogu primiriti, da bi se zativ vratili i postali intenzivniji.

Retke, ali moguće komplikacije!

Klinički simptomi koji se mogu pojaviti kod psa će zavisiti od toga gde se nalazi popino prase kao i koliko duboko je zašlo u tkiva. Ako se nađe u oku, može da dovede do iritacije struktura oka, upale konjunktiva, ulceracije na rožnjači, pa i gubitka vida. Kada dospe u uho može prouzrokovati upalu spoljašnjeg ušnog kanala, ali i dovesti do probijanja bubne opne, oštećenja dubljih struktura uha i gubitka sluha. U koži, bez obzira na lokaciju, najčešće dovodi do stvaranja apscesa i upalnih procesa kože i potkožnih struktura.

Ukoliko dođe do inhalacije biljke u nosne šupljine, psi najčešće intenzivno kijaju, razvija se upala nosne sluznice, uz moguća krvarenja i stvaranje apscesa. Neke od najtežih komplikacija nastaju ukoliko dođe do migracije popinog praseta kroz nosne otvore do moždanog tkiva, ili ukoliko nakon inhalacije biljka dospe u pluća.

Kako reagovati?

Važno je reagovati što pre, jer ukoliko se popino prase ne izvadi na vreme, ono ide sve dublje i dublje, prouzrokujući sve veće probleme. Sa dužim boravkom popinog praseta u tkivu, postaje otežano njegovo uklanjanje. Ukoliko ga sami ne možete izvaditi, potražite hitnu veterinarsku pomoć.

Kako sprečiti ovog napasnika da postane problem za Vašeg ljubimca?

Preventiva je pola zdravlja! Potrudite se da nakon svake šetnje, a pogotovo u periodu kada je popino prase najviše prisutno, detaljno pregledate krzno Vašeg ljubimca a naročito temeljno sva mesta gde se ova biljka najčešće može locirati(oči, uši, usna duplja, nos, šape, regija ispod repa). Takođe, potrebno je da pažljivo isčetkate Vašeg ljubimca nakon svake šetnje i boravka u prirodi. Za četkanje je najbolje da koristite češljeve sa veoma gustim iglicama.

U veterinarskoj ambulanti Oculus koja se bavi urgentnom veterinom, često smo u prilici da uklanjamo popine prasiće iz ušiju ili nosa (kada koristimo endoskop) ili šapa, oka…