Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Pomalo čudni načini na koje psi pokazuju ljubav

Ako ste se zapitali “šta je spopalo” vašu mezimicu, ne brinite, ona vam samo pokazuje ljubav. Kada vas gurkaju, okreću vam podignuti rep, skaču na vas ili vam “pokvase” cipele, koliko god vas time ljutili, znajte da vas vole! A zašto to rade?!

Naime, Ejmi Di Šodžai, stručnjak za životinjsko ponašanje i nagrađivani autor preko dvadeset knjiga o životinjama, objasnila je čudne načine naših ljubimca, da nam iskažu naklonost i ljubav.

Psi se naslanjaju na vas i guraju vas

Da, ume da bude veoma nezgodno kad vas vaš pas gura, posebno ako je u pitanju veliki pas, ali to je način pokazivanja naklonosti i traženja pažnje. Ili sedite u njegovoj visini kako bi dodirom tela mogao da pokaže svoju ljubav, ili ga naučite da sedne i onda ga pomazite.

Psi skaču na vas

Ovime ne žele da vas obore već da vas poljube. Pseći poljubac nije isti kao ljudski. Štenci ližu mamino lice i oči kako bi pokazali poniznost. Odrasli psi čine isto sa ljudima koje vole i poštuju. Ako baš i niste raspoloženi za tako nešto, ponudite mu da liže vašu ruku.

ljubav pas1

Štenci piške i valjaju se

Ovo je još jedan od načina na koji psi pokazuju poniznost, ljubav i poštovanje. Većina njih preraste mokrenje, ali ne i valjanje na leđima (posebno na najmanje prihvatljivim mestima). Pokazivanje stomaka, gde su najranjiviji, dokazuje da vam veruje. Uzvratite ljubav maženjem i češkanjem njegovog stomaka.

Psi žvaću torbe i cipele

Ovo je znak da vaš pas želi da se oslobodi stresa. Potrudite se da saznate šta je zapravo izvor stresa i da to otklonite. U međuvremenu, kupite mu igračku pogodnu za žvakanje. Ako baš želite da miriše na vas, ostavite je preko noći u cipeli, kako bi upila vaš miris.

Psi mirišu vaše međunožje

Ovo ne izgleda lepo, posebno u društvu, niti je prijatno, ali ovo ponašanje je zapravo ekvivalent rukovanja. Zahtevajte od psa da sedne, a onda ga pomazite.

Psi mašu repom

Nije svako mahanje repom prijateljsko. Samo mahanje koje je nisko, opušteno i široko je signal smanjivanja distance. Kratkorepi psi mašu celom zadnjicom.