Pojas protiv anksioznosti

Uzroci anksioznosti kod pasa mogu da budu različiti, a najčešći su usled odvajanja od vlasnika (separacijska anksioznost) i usled glasnih iznenadnih zvukova (grmljavina, petarde, vatromet). S obzirom na predstojeće praznike i neizostavnu upotrebu pirotehnike koji su uzročnici anksioznosti i srčanih udara kod pasa, vlasnici pasa se nalaze u dilemi – kako pomoći psu koji drhti od straha, zavlači se na skrovita mesta i pokazuje simptome stresa.
Iako ne postoji univerzalno rešenje, istraživanja su pokazala da je pojas protiv anksioznosti efikasan kod 80% pasa. Naime, pojas funksioniše po principu “zagrljaja”, vršeći ravnomeran pritisak na telo, a koristi se i kod ljudi koji boluju od Parkinsonove bolesti i autizma. Primenom pojasa protiv anksionzosti se smanjuje krvni pritisak, puls i nervna napetost.

pojas-protiv-anskioznosti-kod-pasa

Iako pojas protiv anksioznosti pasa ne postoji kod nas u slobodnoj prodaji, možete da ga improvizujete od nekog rastegljivog materijala, kao na primer od elastičnog zavoja. Na slici je prikazan način postavljanja pojasa protiv anksioznosti kod pasa. Pojas se ne sme previše stegnuti, ali ne sme da bude labav. Nakon postavljanja pojasa, znaćete da ste ga dobro postavili ukoliko ispod njega možete nesmetano da uvučete dva prsta. Imajte u vidu da je elastični zavoj rastegljiv i samim tim ostavite slobodnog prostora za nesmetano kretanje psa.

Pojas može da pomogne u slučaju straha od iznenadnih glasnih zvukova i njegova primena je veoma jednostavna, ali to ne znači da će da bude u potpunosti efikasna. Svakako, preporuka je da probate jer postoji mogućnost da će pojas vašem psu da pruži osećaj sigurnosti.

U Americi postoji specijalna odeća za pse sa namenom kao i pojas protiv anksioznosti pod nazivom Thundershirt.

U sledećem tekstu ću vam objasniti kako da prevaziđete probleme sa separacijskom anksioznošću kod pasa, odnosno kada ih ostavite same u životnom prostoru bez posledica.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *