Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Pogledajte šta stres može da učini vašem psu

Psi koje možete videti na fotografijama su stariji i sede dlake na njihovoj glavi, kao posledica gubitka pigmenta dlake normalan su znak starenja.

Problem je međutim što se isti znakovi sve češće pojavljuju kod mladih pasa, a stručnjaci za ponašanje pasa iz Kolorada nedavnim istraživanjem otkrili su i zašto je to tako.

Kako navodi today.com njihovo istraživanje pokazalo je kako je uzrok sve ranijem sedenju pasa stres odnosno neprijatnost koju uzrokuju strahovi od glasnih zvukova, drugih životinja, nepoznatih ljudi i veterinara. Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 400 pasa, starosti od jedne do četiri godine.

Seda (ili svetlija) dlaka kod mladih pasa je samo jedna od posledica stresa i anksioznosti! One koje najčešće prosečni vlasnik na vidi mogu puno ozbiljnije uticati na zdravlje i ponašanje psa.

Nažalost, jedini lek je ne izlaganje ljubimaca njima stresnim situacijama, a kako bi takvih situacija bilo što manje izuzetno je važna pravilna socijalizacija, tokom koje će se ljubimci naučiti lakše nositi sa izazovima života u urbanim sredinama.