Šta ovih sedama rasa izdvaja od drugih

Trenutno postoji oko 400 priznatih rasa pasa najrazličitijih dimenzija, fizionomije i temperamenta. Svaka rasa psa nosi svoju posebnu crtu kojom se izdvaja od drugih.

Ipk, sada vam predstavljamo listu neobičnih rasa među kojima ćete pronaći i rasu pasa koja ima šest prstiju kao što je norveški lovački špic, šarpeja koji ima naboranu kožu i plavi jezik i mnoge druge zanimljive pse. Evo šta ovih sedama rasa izdvaja od drugih pasa sveta.

azavak hrt
Azavak hrt
Hitar i graciozan pas koji potiče iz oblasti srednjeg Nigera iz oblasti Azavak. Ovaj hrt je prvenstveno lovački pas. Vekovima pratilac nomada iz južne Sahare. Kao odličan lovac uvek je izuzetno poželjan pas kod nomada. Ova rasa gotovo kraljevskog držanja vitkog tela na kome se naziru obrisi kostiju i dugih nogu u Evropu, tj u Francusku je stigla 1970, a deceniju kasnije dobila je i standard.

basenji
Basenji

Poznat kao pas koji ne laje, spada u jednu od najstarijih rasa. Poreklom je iz centralne Afrike potomak starih afričkih pariah pasa. Basenji je pas nešto nižega rasta, kratke oštre dlake u riđoj, beloj boji i crnoj boji. Čvrste građe, dugih nogu kratkog trupa i visoko postavljenog repa koji je najčešće uvija u jedan ili dva prstena. Prve primerke basenjija u Evropu su doneli Englezi 1930. godine.

Bedlington terijer
Bedlington terijer

Neobičan rasa poreklom je iz Britanije. Tačni podaci o nastanku rase ne postoje, ali se pretpostavlja da vodi poreklo od grejhaunda ili vipeta, a verovatno i od dendi dinmont terijerda. U prošlosti je bio stalni pratilac rudara jer je bio odličan lovac na pacove, a korišćen je i u lovu na jazavce, lisice vidre pa i zečeve. Ova rasa koju često nazivaju lavlje srce s izgledom ovčice prvi put je  prikazana na izložbi krajem 18. veka.

kineski cubasti pas
Kineski ćubasti pas

Smatra se da kineski ćubasti pas izvorno potiče iz Afrike i tada je rasa bila pozanata pod imenom Afrički bezdlaki terijer. Kineski moreplovci su ih poveli sa sobom jer su uspešno lovili pacove na brodovima i tako je rasa stigla u Kinu. Ova rasa nobičnog izgleda bez dlake sa ćubom na glavi, odlakanim nogama i kitnjastim repom spada u male, patuljaste rase. Kineski ćubasti pas prvi put predstavljen na izložbi u Americi 1885. godine.

sarpej
Šarpej

Šar pej, čije ime znači „tvrda dlaka boje peska“, veoma je stara rasa. Pretpostavlja se da šarpej, koji je poznat po naboranoj koži i plavom jeziku, potiče sa Tibeta ili iz kineske severne provincije. Ova nesvakidašnja i atraktivna rasa u prošlosti je čuvala stada i lovila veprove po Kini. Šarpej nekada je bio veoma retka rasa, čiji je opstanak u jednom trenuku  bio ugrožen, a danas je veoma poznat i često viđen kućni ljubimac .

komondor
Komondor

Veliki pastirski pas, potomak je, veruje se, pasa čuvara koji su pratili Mađare kada su došli u Mađarsku u IX veku. Komondor je pas veoma neobičnog izgleda, veoma veliki, moćan i mišićav. U prošlosti, ova rasa koršćena je kao čuvar stada i pastira od razbojnika, vukova i medveda, dok se danas koristi samo za čuvanje nekih stada, a sve više za čuvanje privatnog poseda. Ovaj pas ima karakteristično ukovrdžanu dlaku koja podseća na metlu sa resama. Rasa se raširila van granica Mađarske početkom 20. veka.

norveski lovacki spic
Norveški lovački špic

U orginalnom nazivu Lundenhund ovaj pas spada u jednu od najređih rasa na svetu. Po nekim kinolozima, ovaj veoma poseban pas vodi poreklo od prvobitnog psa Canis fereus umesto od Canis familiaris, kao svi drugi psi. Ova rasa korišćena u lovu na ptice spada u specifične rase u pogledu građe tela. Imaju šest prstiju i mnogo razvijenije jastućiće na nogama nego kod drugih pasa, a slušni kanal im se automatski začepi čim zarone glavu pod vodu. Zahvaljujući veoma gipkim pršljenovima može da okrene glavu unazad sve do leđa. Takođe, uspeva da ispruži noge pod pravim uglom na bok.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *