Kojim bolestima su sklone pudle

Iako selektivni uzgoj često dovodi do željenih efekata, neki neželjeni nasledni faktori se takođe prenose na potomke. Pudle svih veličina su sklone problemima koji se tiču stomaka, kože, creva, očiju i zglobova. Pudle takođe mogu imati problema sa dušnikom i kukovima.

Oboljenja očiju

Kao i druge rase, pudle mogu patiti od različitih nasledih očnih problema.

Katarakta

Juvenilna (mladalačka) katarakta, ranije problem kod nekih srednjih pudli, sada je dosta ređa zahvaljujući selekciji u uzgoju. Katarakta je zamućenje očnog sočiva i često se javlja kod starih pasa.

Glaukom i entropija

Glaukom, povećanje očnog pritiska, ponekad pogađa patuljaste pudle. Srednje su podložnije entropiji, izvrtanju donjeg očnog kapka.

Oboljenje retine

Progresivna atrofija retine pogađa toj i patuljaste pudle. To je oboljenje u kome retina ima manje krvnih sudova koji su uz to i tanji, što dovodi do delimičnog ili potpunog slepila.

Torzija želuca

Neke standardne pudle pate od torzije želuca, gde se želudac okreće oko svoje ose, i ovo uvrtanje dovodi do stvaranja gasova i pritiska na dijafragmu. Simptomi uključuju i povećanu žeđ. Potražite pomoć smesta.

Važnost provere zdravlja

Odgovorni odgajivači pudli svoje pse detaljno pregledaju, tako da se može otkriti eventualno postojanje najčešćih naslednih bolesti očiju, kukova i kože. Ovakvi odgajivači će biti u mogućnosti da vam obezbede kopije svih zdravstvenih sertifikata ako kupite štene od njih. Naučnici predviđaju da će u bliskoj budućnosti biti moguće koristiti DNK analize na uzorcima krvi da bi se ustanovilo da li određen pas nosi gene koji mogu prouzrokovati potencijalne nasledne bolesti.

pudla (1)

DRUGI POREMEĆAJI ČESTI KOD PUDLI

Sve rase su sklone nekom gentsko poremećaju . Nijedan od njih nije čest i mnogi su ograničeni na određene krvne linije.Zahvaljujući udruženjima odgajivača i veterinarima koji rade zajedno, mnogo toga je poznato o naslednim problemima pudli.

Sebaceozni adenitis

Znojne žlezde na koži vaše pudle mogu se upaliti, i ova stanje je poznato kao sebaceozni adenitis. Dlaka se istanjuje, a ako je svetla može da izgleda tamnija. Proveravajte stanje kože vašeg psa redovno.

Sindrom iritiranog creva

Takođe poznat kao kolitis, upala debelog creva, ovo stanje se sreće kod nekih pudli. Psi mogu patiti od dijareje (proliva), koji može sadržati sluz i krv. Povraćanje takođe može biti jedan od simptoma.

Kolaps traheje (dušnika)

Najčešći kod malih toj pudli, ovaj poremećaj se javlja kada je dušnik mekši nego što je normalno, što dovodi do njegovog kolapsa, tj. zatvaranja. Operacija u cilju postavljanja veštačke cevi za vazduh je ponekad neophodna.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *