Zašto psi baš ovako spavaju?

Ne diraj lava dok spava, stara je izreka. A mi bismo rekli, ne diraj psa dok spava, jer ni oni ne vole kada ih budite. Psi najčešće spavaju u četiri poze: na stranu ili na stomaku, na leđima, sklupčani i leđa u leđa. Evo šta koja poza znači.

Spavanje na stranu ili na stomaku

Kada psi spavaju ležeći na stranu ili na stomaku sa šapama na sve četiri strane, uglavnom samo dremaju. Ponekad, psi spavaju sa strane, a tada najčešće utonu u dubok san.

Sleeping_dog_98a (1)

Spavanje na leđima – sve četiri uvis

Ne retko ćemo videti pse kako spavaju sa sve četiri u vis. Definitivno su nam tada najsmešniji i najslađi. Ako se pitate da li im je udobno budite uvereni da apsolutno uživaju.

Postoje dva glavna razloga zašto u ovoj poziciji psi prolaze kroz najopušteniji period spavanja u kojem sanjaju. Pre svega, stomak im je izložen vazduhu i tako mogu da se hlade i održavaju prijatnu temeperaturu. Takođe, pošto nisu sklupčani, mišići su potpuno opušteni. Uz ova dva razloga, domaći psi, i to uglavnom kućni psi, ovim pokazuju da se osećaju sigurnim u svom okruženju. Divlji psi i vukovi nikada neće leći na leđa i tako postati lak plen. Još nešto – ima razlike i u tome kako su prednje šape podignute. Ako su sklopljene na grudima poručuju nam da ih ne uznemiravamo.

sleeping_dog

Sklupčani kao loptica

Često ih ovako vidimo, pogotovo kada su na našem krevetu. Rekli bi smo da je ovo poza u kojoj su u dubokom snu, ali ovako psi obično dremaju ili se greju.

Lako mogu da se probude, reaguju na svaki zvuk i pokret. Psi koji borave napolju uglavnom baš ovako spavaju, i to ne zbog utopljavanja, već iz predostrožnosti i opreza.

Iz ovog položaja lako i brzo mogu da reaguju na opasnost, a tako sklupčani čuvaju šape, lice, vrat i vitalne organe.

sleeping-dog

Leđa u leđa, pored vas ili drugog psa

Kada psi spavaju leđa u leđa sa svojim vlasnikom ili pored drugog psa oni uspostavljaju vezu. Osećaju se sigurnim, medjusobno se čuvaju, pokazuju poverenje i naklonost.

Kada više pasa spava jedno pored drugog u grupi, alfa pas će često spavati odvojeno od grupe ili na višoj poziciji.

Kako vaši psi spavaju?

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *