Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Pogledajte BBC-ev dokumentarac o modifikovanim rasama pasa

Pojam savršenstva koji dominira u današnjem poimanju lepote ne opterećuje samo ljude (naročito žene), već i životinje. U želji da imaju jedinstvene, retke, umiljate ili dobro građene pse ljudi se igraju boga i stvaraju rase pasa koje zbog traženih karakterisika gube neke osnovne karakteristike, među kojima je i zdravlje. Veterinari ne mogu da prate odgajivače, pa su često u nemogućnosti da pomognu psu novootkrivene rase. Ovaj problem počinje da kulminira, jer se životni vek modifikovanih pasa znatno smanjio, i sve je manje pasa koji podsećaju na svoju vrstu.

BBC je napravio dokumentarni film o ovoj problematici pod nazivom „Sve o psima s pedigreom“. Autori filma istraživali su zdravstvene probleme do kojih dolazi kod pasa s pedigreom, nazvavši to najvećim skandalom današnjeg vremena. Oni upozoravaju da se psi raspadaju, a broj modifikovanih pasa povećava stravičnom brzinom.

U filmu možete videti psa koji ima oblik glave koji ga sputava da normalno diše, psa čiji je mozak preveliki za njegovu lobanju, ali i mnogo drugih pasa koji imaju najrazličitije zdravstvene probleme.

Britansko kinološko društvo nije videlo ništa loše u tome što se pare otac i ćerka, majka i sin, brat i sestra i da su zažmurili na naučne dokaze da je takvo parenje u bliskom srodstvu problematično, jer postoji velika mogućnost da takvi psi obole od raka. Takođe, genetska baza iz koje se gaje psi se toliko smanjila da su čitave rase u opasnosti.

Pravljenje novih rasa zbog navodne lepote i uspeha na izložbama, dovelo je do toga da se na izložbama pojavljuju psi koji su unakaženi i vrlo malo podsećaju na životinje koje odišu zdravljem i snagom.

-Kada gledam izložbe pasa vidim paradu mutiranih životinja , to su neke nakinđurene nakaze koje nemaju nikakve veze sa zdravljem i dobrim životim. – rekao je jedan od autora, koji je po struci veterinar.

Jedno od najšokantnijih otkrića do kojeg su autori došli je štenci koji ne ispunjavaju stroge zahteve uzgajuvača bivaju uspavani, samo zato što na primer nemaju dovoljno kriv nos. Predstavnica jedne od takvih uzgajivačnica rekla je:

-Imamo problem sa mladim veterinarima, koji na sve gledaju crno-belo, pa ne žele da ih uspavaju. To jeste lepo i zdravo štene, ali nema nosnu krivinu. Na kraju odlazimo kog starijih veterinara koje godinama poznajemo, pa nam oni uspavaju pse bez gungule. Bolje i to, nego da se koriste za borbe pasa…

Sve ovo, ali i još neke šokantne istine, koje se dešavaju u modernom svetu, otkrićete ukoliko pogledate ovaj edukativni dokumentarac.

Tačno je da je veterinarska medicina toliko napredovala da danas imamo mogućnost da ih promenimo na način na koji nam odgovara, ali zapitajmo se – imamo li moralno pravo da im oduzmemo ono što im je priroda dala?