Po repu se pas poznaje

Po položaju repa možete da saznate kakvog je pas raspoloženja i kako je tretiran u svojoj porodici, jer je rep pokazatelj društvenog i mentalnog stanja psa.

Mahanje repom je tipičan društveni gest a da bi ga bolje razumeli možemo ga uporediti sa ljudskim smehom. Psi mašu repom samo kada su u društvu živih bića.

Obratite pažnju na boju dlake koja je na repu. Ona kreće od tamnije boje koja je u korenu i ide do svetlije kako se približavamo vrhu repa. Na taj način se priroda potrudila da repni signali budu što uočljiviji.

* Rep u vodoravnom položaju, ali ne ukočen: Ovde bi se moglo dogoditi nešto zanimljivo!

* Vodoravan izbačen rep, uperen unazad se koristi kada pas naleti na nepoznatog psa ili uljeza: Samo čekaj, videćeš ko je ovde gazda!Govor repa

* Podignut rep između vodoravnog i i vertikalnog položaja koriste dominantni psi kada žele da to i pokažu. Ovo znači: Ovde ja vladam! Govor repa

* Podignut rep i prebačen preko leđa je znak samouverenog i dominantnog psa koji je svestan svoje moći, u prevodu: Ja sam najbolji!

* Rep spušten ispod vodoravne linije, ali udaljen od nogu: Opušten sam! ili Sve je u redu! Govor repa

* Rep zavučen između nogu zavisi i od položaja nogu. Ako su noge uspravne i rep se miče napred nazad: Ne osećam se dobro! ili Malo sam potišten! Govor repa
Ako su noge uvučene ka prednjim nogama, pri čemu se leđa malo spuštena: Ne osećam se sigurno! Ovakvo ponašanje se može uglavnom sresti u nekom nepoznatom okruženju.
Rep uvučen skroz između zadnjih nogu: Prestrašen sam! ili Nemoj me povrediti! Pas zauzima ovaj položaj kada se nađe u društvu dominantnog psa ili čoveka i želi da kaže: Prihvatam svoj niži položaj u čoporu i neću te izazivati!Govor repa

 

* Nakostrešena dlaka uzduž repa je uvek znak napada i ona se može kombinovati sa nekim od drugih znakova koje pas pokazuje repom.

* Visoko podignut i zavijen rep je predznak mogućeg napada

* Rep koji maše je iskaz zadovoljstva. Ako pas brže maše repom, to tumačimo kao veće zadovoljstvo a i razigranost. Ono što procenjujemo u ovom položaju je brzina mahanja a ne rastojanje od osnovne ose.

* Ako pas pomalo maše repom, želi vam dobrodošlicu. Na ovaj način pas dočekuje svog gospodara a ovaj potez bi mogli prevesti: Vidim da me gledaš. Voliš me zar ne?

* Široko mahanje repom se koristi kada se dva psa igraju, zalećući se jedan ka drugome. Ovo je apsolutno prijateljsko ponašanje i baš mahanjem repa poručuju da je ovo sve deo igre.Govor repa

* Lagano mahanje repom, pri čemu je rep “na pola koplja” u procesu učenja uglavnom znači: Pokušavam te razumeti, trudim se da shvatim šta želiš od mene, ali jednostavno ne mogu da shvatim. Kada pas reši problem, brzina mahanja i pomak od glavne ose uglavnom malo porastu.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *