Po čemu se razlikuju američki i engleski labrador?

Ako već imate labradora ili tek razmišljate o labradoru kao kućnom ljubimcu pre ili kasnije otkriti ćete da postoje engleski i američki labrador…

Po čemu se razlikuju američki i engleski labrador?
Pre odgovora na ovo pitanje napomenimo da kako nije reč o dve različite rase, već o dva različita tipa unutar rase.

Poreklo labradora
Labradori potiču iz Kanade gde su korišćeni kao ‘ribarski psi’ koji su ribarima pomagali vući mreže i vaditi ribu iz hladnog mora. Pasmina kakvu poznajemo danas nastala je u Engleskoj i tokom istorije bila je omiljeni lovački i porodični pas.

Iz Engleske labradori su se proširili celim svetom, pa su iz Engleske labradori došli i na područje SAD-a gde su već 20 godina najpopularnija rasa.

labrador razlika

Američki vs. engleski labrador
Iako postoji samo jedna vrsta labradora danas su razlike između američkog i engleskog tipa očigledne.

Uopšteno, kad se govori o labradorima koji su uzgajani za izložbe i društvo govori se o engleskim labradorima, dok je američki tip labradoraodgajan za lov i rad uopšteno.

PODRŽITE NAS NA FACEBOOKU

U odnosu na američki tip engleski labrador izgleda manji, nabijeniji, kraćih nogu, veće glave, snažnijeg vrata, šireg grudnog koša.

S druge pak strane u odnosnu na engleski tip američki labrador izgleda lakše, atletske građe tela, manje glave, tanjeg, ali dužeg vrata, dužih nogu…

Najlakše ih je razlikovati po visini jer američki labradori izgledaju više od engleskog tipa, ali i po repu koji je kod engleskog tipa vidrastiji.

Uopšteno govoreći, američki tip labradora temperamentniji je te ima više energije i preporučuje se aktivnijim vlasnicima, dok s engleski tip labradora preporučuje kao porodični pas.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *