Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Plivanje sa psom: kako da i vama i psu bude lepo u vodi

Neki psi obožavaju vodu, a neki ne. Pitate se od čega to zavisi da jedni uskaču za gazgom u vodu, a da drugi beže čim ugledaju plažu. U zavisnosti od rase, neki psi su fenomenalni plivači, a neki ne mogu da plivaju uopšte. Neke od rasa koje imaju tendenciju da budu rođeni plivači su retriver, portugalski vodeni pas i pudla. S druge strane, jazavičar, baset, mops i engleski buldog nisu toliko ni spretni ni talentovani. Postoje,međutim, i druge rase na oba kraja ovog spektra, pa tako mešanac baseta može da pliva kao riba, a mešanac Retrievera ni da mrdne!

pudla pliva
Plivanje je veliki oblik vežbanja za pse i sjajan način da se zabavite se sa svojim ljubimcem. Ali potrebno je da budete svesni da sve treba da uradite bezbedno kako biste se zabavili i vi i vaš ljubimac.
Za početak, ako planirate odmor na plaži, sledite ove jednostavne smernice da bi obezbedili pozitivan ishod prvog iskustva vašeg ljubimca sa vodom.

* Trebalo bi da znate područje gde planirate da plivate sa svojim psom, zato proverite da li ima oštrih stena kako se pas ne bi posekao.

* Ako ga prvi put vodite u vodu, izaberite mesto koje je tiho i bez mnogo ljudi ili drugih kućnih ljubimaca.

* Proverite da li je voda dovoljno čista i uverite se da nema nikakvih zagađenja jer vaš pas može pokušati da je pije. Imajte sveže vode na raspolaganju u svakom trenutku i budite sigurni da je dobio dovoljno vode pre nego što počnete sa plivanjem.

* Nikad ne ostavljajte vašeg psa bez nadzora u vodi. Uvek nešto može poći kako ne treba.

* Budite sigurni da vaš pas zna kako da izađe iz vode, bilo da je bazen, jezero ili more u pitanju – uverite se i pokažite svom psu kako da izađe, uvežbajte nekoliko puta izlazak iz vode.

* Kada završite sa plivanjem uvek isperite svog psa sa čistom vodom.

Nakon što ste pripremili teren, spremni ste da ponesete psa u vodu. Nemojte ga samo ubaciti u vodu i nadati se najboljem! Suočavanje vašeg psa sa velikom količinom vode:  da li je plitak bazen ili jezero može biti traumatično iskustvo za vašeg psa, i on menja svoje mišljenje o vodi, odnosno počeće da se plaši. Najbolji način da vaš pas bude zainteresovan za vodu je da ide uz vas. Nemojte ga zvati ili ga nagovarati, neka vam priđe dok ste na plitkom području sa nekim članom porodice ili prijateljem. Počnite da se zabavljate, dobacujte se loptom ili njegovom igračkom, prskajte se malo, i jednostavno ignorišite psa. Velike su šanse da će želeti da vam se pridruži.
Ako se on ne usudi da krene prema vama, dobacite mu loptu i hvalite ga ako vam donese. Nastavite da se igrate sa njim u plitkoj vodi, da ima dovoljno vremena da se navikne da bude mokar. Dozvolite mu da uđe i izađe iz vode po volji, nemojte ga siliti da po svaku cenu bude u plićaku sa vama, tako da se ne oseća da je primoran da ostane u vodi. Ako on odluči da izađe odmah, počnite da se igrate među sobom sve dok on shvati da je zapostavljen. Neka vaš pas bude jedini koji će da odluči da li će ili neće ući u vodu. Psi koji sami donesu ovu odluku imaće mnogo više samopouzdanja.
Kada vaš pas bude opušten u plitkoj vodi, polako ga vodite u oblast gde je voda dovoljno duboka da zahteva od vašeg ljubimca da počne sa plivanjem, ali gde ste vi još uvek u stanju da dotaknete dno i stojite. Pre nego je vaš pas preduboko da stoji na svojim nogama, lagano stavite ruke ispod njegovog stomaka i dozvolite mu da vesla uz vašu podršku. Ne uklanjajte ruke neko vreme. Trebalo bi da ostane u blizini još neko vreme, kako ne bi došlo do panike. Ako u bilo kom trenutku vaš pas počne da paniči, ili izgleda da je u nevolji, mirno preuzmite kontrolu i pomozite mu da izađe iz vode.
Neka prvo plivačko iskustvo bude kratko i uz mnogo zabave, tako da se vaš ljubimac raduje sledećem putu, kada odlučite da ga vodite na kupanje.