Zašto je pikardijski ovčar pas za vas?

Njegov rundav izgled i komična priroda kriju dugu i istaknutu istoriju.

Pikardijski ovčar se smatra najstarijim od svih francuskih ovčara. Njegov izgled i inteligencija su osvojili mnogo fanova tokom vekova, i najskorije, omogućili su mu mnoge filmske uloge.

Veruje se da je Pikardijski ovčar stigao u Francusku zajedno sa Keltima negde oko 800. godine. Rasa je vekovima ovekovičena u tamiserijama, gravirima i duborezima, ali ovih dana je filmska zvezda koja se pojavljuje u filmovima kao što su „Because of Winn Dixie“, „Daniel and the Superdogs“, i „Are We Done Yet?“.

Ova rasa srednje veličine sa tim šiljatim ušima i gustim obrvama ima živahanu, inteligentnu ličnost. Oni predstavljaju pravog čovekovog prijatelja i veselog drugara za decu. Zahvaljujući svojoj inteligenciji, oni dobro reaguju na dresuru, mada ponekad mogu biti tvrdoglavi. Osetljivi su na vašu boja glasa, tako da čak i ako ste nestrpljivi, pokušajte da im komande prosledite polako – generalno je tako uspešnije.

 

pik

 

Pikardijski ovčar se slaže sa mačkama i drugim malim kućnim ljubimcima ako su odrsali sa njima. Neki Pikardijski ovčari mogu biti glasni, tako da to treba uzeti u obzir ako imate u blizini komšije. Kao i svi psi odgajani da urade fizički zahtevne poslove – u ovom slučaju, čuvanje ovaca i goveda – Pikardijski ovčar treba svakodnevno da vežba, ili može postati dosadan i destruktivan bez toga.

Populacija Pikardijskog ovčara je razorena od strane Prvog i Drugog svetskog rata, i oni su postali retkost. Danas postoji samo oko 3500 Pikardijskih ovčara u Francuskoj.

Bitne informacije
Visina: 55 do 65 centimetara
Težina: 23 do 32 kilograma
Životni vek: 13 do 14 godina