Petarde: Kako vam pas ne bi pobegao, evo šta treba da radite

Kako se doček približava, mnogi su već uveliko preokupljeni provodom, kupovinom poklona i planiranjem odevne kombinacije za doček, što je lepa strana dočeka. Međum, ima i onih koji već uveliko bacaju petarde, pa stvaraju problem i ljudima i životinjama.

ma koliko se radovali dočeku Nove godine, ne treba da zaboravimo na svoje ljubimce. Njima sva ta halabuka oko ispraćanja stare i dočeka naredne godine i nije toliko zabavna.

Glasna muzika, vatromet i petarde mogu preplašiti vašeg psa. Pošto pas nije navikao na te zvuke i svetlosne efekete, vrlo je moguće da će drhtati, pokušati da se sakrije, ili čak i pobegne!

Kako se to ne bi dogodilo, evo šta treba da radite:

Pokušajte da naviknete psa na buku koja predstoji. Puštajte mu zvuke petardi i vatrometa i ponašajte se kao da je sve u redu, ugledaće se na vas.

Ukoliko se vaš pas uplašeno odmah sakrije ispod kreveta, ili na neko drugo skrovito mesto, stavite tamo neku svoju staru stvar, koja je zadržala vaš miris. Tako će se u svom „skrovištu“ osećati još sigurnije.

Obavezno nahranite psa pre nego što slavlje počne. Kada se uplaši, izgubiće apetit.

Ako ostajete kod kuće, zatvorite sve prozore i navucite zavese, skrenite mu pažnju tako što ćete pojačati muziku ili neki televizijski program.

Trebalo bi da se ponašate kao da je sve u redu, da budete nasmejani i veseli, kako bi pas znao da je sve u redu. Ipak, ako uplašeno dođe kod vas po utehu, nikako mu je nemojte uskratiti.

Obavezno napunite posudu vodom, jer su uznemireni psi obično žedni.

Ako ste napolju, obavezno ga držite na povocu ili vežite, a ako ste u zatvorenom prostoru, ne bi trebalo da ga izolujete u zasebnoj sobi, već dozvolite da se pridruži vama i vašim gostima.

Naravno, ako prmetite da je vaš ljubimac toliko osetljiv na zvukove i da ga uprkos svemu ne možete utešiti, obratite se veterinaru koji će mu prepisati neki lek za smirenje.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *