Pet zone u Novom Sadu

Novosađani koji imaju kućne ljubimce, a ne žele da im stavljaju povodac i brnjicu, mogu da ih šetaju, odnosno istrčavaju na posebnim mestima u gradu. Takvih mesta u gradu je deset, a o njima brine „Gradsko zelenilo”.

Tako Novosađani koji žive na Limanu 4 pse mogu da šetaju i istrčavaju na prostoru kod autobuske okretnice, u Ulici Ive Andrića, na površini od 1.500 metara kvadratnih. I deo Univerzitetskog parka uz Bulevar cara Lazara predviđen je za ovu svrhu u ima 4.000 metara kvadratnih. Na Bulevaru Jaše Tomića deo parka kod železničke stanice od 2.100 metara kvadratnih namenjen je za to, kao i prostor u osovini Ulice Đorđa i Nikšića Johana, površine 600 kvadratnih metara.

laki i vita

Deo parka na uglu ulica Bate Brkića i Seljačkih buna od 4.000 metara kvadratnih, te prostor na uglu ulica Oblačića Rada, Boška Vrebalova i Milenka Grčića od 3.500 kvadratnih metara su takođe mesta za istrčavanje pasa bez brnjica. Njima je namenjen i prostor na uglu Bulevara oslobođenja i Bulevara despota Stefana od 5.400 metara kvadratnih, zatim deo Omladinskog parka, površine 2.731 kvadratnih metara, te 600 kvadratnih metara na uglu Bulevara kneza Miloša i autobuske okretnice u produžetku Bulevara Jovana Dučića. U Petrovaradinu je to prostor između Bloka 8 i železničke pruge.

Na ostalim mestima, odnosno u parkovima, na Keju, centru, građani su dužni da svoje ljubimce šetaju na povodcu. Novi Sad je prvi u Srbiji usvojio odluku o držanju opasnih pasa po kojoj Novosađani koji žele da imaju većeg psa u stanu moraju da dobiju saglasnost stanara zgrade u kojoj žive. Opasne pse mogu da izvode samo punoletni, uz brnjicu i na povocu koji ne sme biti duži od metra. Ova odluka odnosi se na nemačke i belgijske ovčare, šarplanince, rotvajlere, dobermane, nemačke boksere, mastife, bul i staford terijere…