Pet zanimljivih činjenica o pudlama

Kada ljudi pomisle na pudle, obično im najčešće na pamet padaju psi sa smešnom frizurom. Možda su i u pravu, pudle ponekad baš imaju smešnu frizuru, ali zapitajte se, šta još znate ili ne znate o pudlama?

Ako ne poznajete rase pasa, verovatno o njima ne znate ništa. Ukoliko imate psa, da li ste sigurni da baš sve znate. Ali hajde da to promenimo, hoćemo li? Ovo su pet zanimljivih činjenica o pudlama.

1. Pametni štreber

Pudle spadaju u najpametniju vrstu pasa, one su takođe veoma fine sa strancima i decom i imaju dobar smisao za humor. Nikad ne stare pa čak i kada napune 10 godina ponašaju se kao štenci.

2. Protiv alergije

Pudle jesu psi iz visoke klase, ali su takođe odlične za one ljude koji su alergični na pseću dlaku, jer se veoma malo linjaju. Takođe za one sa osetljivim nosom pudle su idealne, jer imaju tendenciju da budu bez mirisa. Znači to je pas koji ne smrdi.

ToyPoodle_106527960

3. Nacionalni heroji

Iako je pudla danas poznata širom Evrope i sveta, Francuzi su je zavoleli i prisvojili još 1500. godine, pa se zato ona danas smatra njihovim nacionalnim psom. To i nije tako loše što su je Francuzi prisvojili kao svoju rasu, jer ako budete nabavljali još jednu pudlu možete je nazvati “Le pudal”, ili njeno visočantsvo “Le av ac”.

Ako su vam ova imena čudna ne krivite nas 🙂

4. Žestoki pas

Iako pudle deluju graciozno, one ipak nisu razmaženi psi,
sem sto su pametni, lepi i lepo vaspitani psi, pudlice su i prave atlete. Što znači da su odlični plivači i lovci.

5. Poznate kroz istoriju

Za pudle se zna još od rimskog i grčkog vremena, pudla kao jedna od plemenitih i pametnih pasa odnosno njihove preteče verno su predstavljene na kovanicama iz perioda stare Grčke i Rima.

Ko zna, možda vezu u kulturi ovih antičkih tradicija predstavalja upravo pudala. Zato ako imate pudlu budite ponosni vlasnici, jer činjenica je da imate najpametniju rasu, a ako nemate psa i razmišljate da ga kupite neka vaš izbor padne upravo na pudlu.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *