Pelene za pse: Da ili ne?

Mnogi vlasnici pasa su protivnici korišćenja pelena za pse, međutim iima i onih koji ih rado kupuju svojim ljubimcima.

Postoje dve vrste pelena za pse, a to su pelene za štence, odnosno pelene koje su namenjene za učenje vršenja nužde na jednom mestu i pelene za odrasle pse. Ukoliko želite da znate koja je razlika između ove dve vrste pelena, kako i kada se one najčešće koriste i koliko je ta upotreba zaista efikasna, pročitajte u ovom tekstu.

Pelene za štence
Pelene za štence, koriste se radi odvikavanja psa od vršenja nužde na različitim mestima u stanu odnosno one su korisne jer štene uči da piški i kaki uvek na jednom mestu.

Ova vrsta pelena, ne koristi se na način na koji se to najpre na osnovu naziva proizvoda može zaključiti. Konkretno, ove pelene se ne stavljaju na telo psa, već se koristi tako što se polože na mesto na kojem želite da pas nauči i da počne redovno da vrši nuždu. Pelena se položi u ram za pelenu, a zatim se preko pelene nanese.

onkretno, ovaj preparat se u količini od nekoliko kapi, nanosi na pelenu kako bi mirisom privukao štene da izvrši nuždu. Ono što treba znati, jeste da je preporučljivo da pelena na koju je naneto nekoliko kapi preparata bude pripremljena ujutru, i u toku dana nakon što je štene završilo sa obrokom. U tim periodima, najveće su šanse da će štene uspešno izvršiti nuždu na peleni i da će ovaj segment dresure biti uspešan.

Pelenu uvek treba stavljati na isto mesto i važno je da kapi budu na nju sveže nanete neposredno nego što je potrebno da štene izvrši nuždu. U cilju lakšeg navikavanja šteneta na vršenje nužde na pravilan način, poželjno je bar u početnom periodu da ga ujutru i nakon obroka odnesete na pelenu naprskanu kapima i da ga tu spustite i sačekate da izvrši nuždu.

Vremenom, štene će samo odlaziti na pelenu, a kasnije kada zaključite da je za to vreme, upotrebu pelena možete zameniti upotrebom posipa. Tada, vaše štene bi trebalo da je već naučeno i naviknuto na posip.

Pelene za odrasle pse:
Namena pelena za odrasle pse je sasvim drugačija od namene pelena za štence. Ove pelene, stavljaju se direktno na telo psa i namenjene su za jednokratnu upotrebu. Upravo iz ovih razloga, dostupne su u različitim dimenzijama koje su prilagođene težini i dimenzijama psa i posebno je važno da odaberete upravo one koje će vaš pas udobno moći da nosi.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *