Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Patuljasti pinč je poreklom iz Nemačke, gde je 1895. Standardizovan kao rasa. Iako je patuljasti pinč veoma mala rasa ( oko 10 do 12 inča), to je veoma energičan pas. Na početku treba znati da, i pored svoje sitne građe , ovaj pas u sebi ima mnogo energije, što ga čini nešto težim za dresuru.

Patuljasti-pinc

 

Patuljasti pinč je poreklom iz Nemačke, gde je 1895. Standardizovan kao rasa.
Iako je patuljasti pinč veoma mala rasa ( oko 10 do 12 inča), to je veoma energičan pas. Na početku treba znati da, i pored svoje sitne građe , ovaj pas u sebi ima mnogo energije, što ga čini nešto težim za dresuru. Međutim, sa pravilnim treningom postaće najverniji pratilac kojeg ste mogli da poželite. Veoma je privržen i živahan, patuljasti pinč stvara sam svoja pravila koja će ipak prilagoditi vašim ukoliko mu posvetite dovoljno ljubavi i pažnje.
Ovaj pas može biti veoma privržen deci ali stoji pravilo da ukoliko se deca prema njemu ophode grubo, da može da bude prilično agresivan. Takva reakcija je isključivo produkt odbrambenog mehanizma a ne zle ćudi. Može dosata da toleriše, ali ipak ukoliko imate malu decu u domu, možda je rasa zlatni retriver ili njufaundlend pogodnija za vas.

Jedno od pitanja koje se postavlja kada se govori o ovoj rasi jeste poreklo. Naime, mnogi su zauzeli stanovište da je patuljasti pinč kao rasa učestvovao u stvaranju rase doberman pinscher. Međutim, postoje i stanovišta koja ne idu u prilog ovoj teoriji. Najverovatnije su ove dve rase nastale od istog pretka – nemačkog pinčera. Patuljasti pinč nema mnogo sličnosti sa doberman pinčerom, posebno kada se radi o temperamentu i veličini – imaju sličnosti jedino po tipu, odnosno obliku glave.
Nemojte da vas zavara veličina ovog psa, jer bez obzira na sitnu građu, patuljasti pinč je veoma jak i tvrdoglav.Iznenadićete se koliko se enrgije krije u ovako malom „paketu“.
Za razliku od, naprimer, mini pudle, koja je u stvari samo umanjena verzija srednje pudle, patuljasti pinč nije umanjena verzija ni jedne od rasa, posebno ne rase doberman. Doberman je najverovatnije nastao od rotvajlera i crnog terijera, dok je patuljasti pinč potekao od Dachshund  1 i italijanskog Greyhound.
Deo konfuzije oko porekla dolazi upravo od reči pinčer koja označava metod rada samog psa a ne njegovo poreklo, za razliku od na primer „terijera“ ili „setera“.Na nemačkom, „pinčer“ znači „ljut“, što je proisteklo iz navike ovog psa da naskače na svoj plen i čvrsto ga drži zubima. Porodica nemačkog pinčera uključuje i Affenpinscher i Šnaucere. Što se imena tiče ono je možda pozajmljeno i iz engleskog jezika na kojem „pinčer“ znači „neko ko zna da ščepa“.
Patuljasti pinč takođe nije povezan ni sa mančesterskim terijerom koji je isključivo engleska rasa, za razliku od patuljastog pinča koji potiče iz Nemačke.
Dakle, šta je onda patuljasti pinč? To je mali pas sa elegantnim načinom hoda, pas sa smislom za humor i jakim karakterom. Pas sa stavom.
Interesantan je podatak da je za godinu dana, od 1992. do 1993, broj patuljastog pinčera porastao sa 13.353 na 14.987. Ovaj porast se može pripisati više faktora- ovo je pas kojeg  je lako držati u stanu i drugo, ukoliko želite da budete u trendu, ne možete da imate samo jednog.
Inače popularnost patuljastog pinčera započinje negde s kraja 1800-ih u Nemačkoj i trajala je sve do 1914.godine. Patuljasti pinčer prvi put se pojavio na nekoj od zvaničnih izložbi pasa 1900-te u Študgartu. Van granica Nemačke, ova rasa je bila skoro nepoznata. Osim u svojoj rodnoj zemlji, ovi psi su odgajani još u Skandinaviji i to od 1918.godine.