PASTEROV ZAVOD: “Vlasnici su krivi što njihovi psi ujedaju češće od lutalica”

Bez obzira na visoke kazne, pojedini vlasnici i dalje drže zabranjene ili opasne rase pasa, ne pridržavajući se odredbi koje su propisane posebnom odlukom.

Upravo zbog takve situacije, u Novom Sadu se i dalje dešavaju ujedi i ozbiljne povrede koje nanose vlasnički psi.

U ambulante Pasterovog zavoda u Novom Sadu najčešće dolaze oni sa povredama koje su napravili vlasnički psi, kaže direktor tog zavoda, profesor Dušan Lalošević. Napušteni psi retko kada ujedaju, a ako to čine, uglavnom rade da bi obeležili teritoriju i tada se najčešće radi o površinskoj ozledi, dodaje on.

– Od vlasničkih pasa videli smo strahovite ozlede sve do smrtnih slučajeva. Zato što neodgovorni vlasnici i dalje drže zabranjene rase pasa, a i oni koji nisu zabranjeni, na primer rotvajler, mogu toliko snažno da ugrizu čoveka da pucaju kosti od toga – kaže Lalošević.

Prema njegovim rečima osim pitbula, najteže ozlede mogu da nanesu rotvajleri, nemački ovčari, dobermani. Međutim, povrede mogu da nanesu i manji psi, dodaje profesor Lalošević.

Sa njim je saglasan i veterinar Vladimir Ćurčić, koji kaže da ima više ujedljivih pasa malih rasa.

– Problem je samo u vlasnicima i problem je u odnosu vlasnika prema svojim ljubimcima. Ako vlasnik zna da je njegov pas ujedljiv, jer ga je tako napravio, jer se tako prema njemu ponašao, jer ga je tako vaspitao, onda taj pas naravno mora da nosi korpu – kaže Ćurčić.

Prema odredbama Odluke o držanju domaćih životinja, psi koji se drže kao kućni ljubimci, a mogu predstavljati opasnost po okolinu ukoliko su stariji od 4 meseca, mogu da se izvode samo sa povocem koji ne može da bude duži od 1 metra, kao i sa brnjicom.

Ukoliko se fizičko lice ne pridržava te odluke biće kažnjeno sa 8.000 dinara, dok kazna za pravno lice iznosi 30.000 dinara.

Izvor: Moj Novi Sad

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *