Pascall von Rotenschuhen: Profesionalac a ljubimac porodice Trajkovski iz Novog Sada

Ako za nekog psa može da se kaže da je pravi predstavnik svoje rase, onda je to Nemački ovčar vrlo zvučnog imena Pascall von Rotenschuhen, koji se nalazi u porodici Trajkovski u Novom Sadu. Kada ga upoznate veoma brzo ustanovite da je njegovo grofovsko ime samo delić kompletnog sjaja psa koji je mnogo više od kućnog ljubimca i takmičarskog službenog psa koji niže pobede na prestižnim specijalizovanim takmičenjima Nemačkih ovčara.  On je ličnost.

paskall9

Inteligencija, snaga i raskoš Pascallova ili Pakova kako ga ukućani zovu, elegantno kretanje, perfektna anatomija, istovremena uzdržanost i silovitost, oštrina ali i velika blagost, budnost i vezanost za Anu i Gorana i njihovog 18. mesečnog sina Strahinju, suočava Vas sa saznanjem da ste verovatno u prvim koracima i odrastanju a kasnije i u životu, propustili jednu veoma važnu etapu koja se zove „upoznajte, a još bolje imajte Nemačkog ovčara“.

paskalll7

Ana kaže da je u početku pomalo čak i imala blagu averziju prema ovoj rasi koja ima dosta dugačku dlaku i bogatu poddlaku, prirodno podignute velike uši i dugačku njušku sa veoma snažnom vilicom i velikim zubima. Njen prvi izbor je bila rasa Nemački bokser, koju dugo ima, trenutno dve ženke Akiru i Stanu. Pored ova tri poprilično velika psa, porodica Trajkovski ima još jednog ljubimca koji je miljenik i ostalim njihovim psima, malu Boston terijerku Blueberry von Rotenschuhen iz milošte zvanu Kiki. Veoma živopisna i raznovrsna ekipa, vole da kažu Trajkovski. Ima i velikih i malih, čupavih i kratkodlakih, sa repom i bez, dignutih i spuštenih ušiju, sa dugim i kratkim njuškama. Svaki od njih je priča za sebe.

paskall6

Ali da se vratimo na temu ove priče. Nemački ovčar Pascall je, govori nam dalje Goran, oštenjen u leglu od osam štenaca, četiri muška i isto toliko ženskih. Njihovu majku Fancy Winner Line je odveo na parenje u Nemačku sa njemu tada najlepšim psom na svetu Luger Aspenhausom, koji u svom pedigreu ima sve najbolje pse na svetu ikada, svetske prvake Vegas du Haut Mansarda, Zamp vom Thermodosa, Esko vom Dänischen Hofa i Ursus von Batua. Pascallov otac Luger vom Aspenhaus, sin čuvenog Wegas vom Fichtenschlaga,  je kao mlad pas na svetskom prvenstvu u konkurenciji nekoliko stotina najboljih pasa na planeti, zauzeo izuzetno visoko deseto mesto. U leglu su svi bili lepi ali se Pascall od starta izdvajao i svojom pojavom i karakterom. Lepo je napredovao i pobedio već na svojoj prvoj izložbi sa sedam i po meseci kod čuvenog nemačkog sudije i odgajivača Ernst Rückerta (odgajivačnica Noriswand). Niz od 16 izvodjenja na izložbe, najčešće takozvane specijalke na kojima se takmiče samo najbolji Nemački ovčari, svaki put je završio na pobedničkom postolju i osvajanjem pehara. Takođe je u konkurenciji Svetske FCI federacije osvojio titulu mladog šampiona Srbije već sa 14 meseci, a ulaskom u zreli razred osvojio je ubrzo i titulu zrelog šampiona, CH Srbije. Besprekorna anatomija omogućava mu savršeno kretanje, koje je pored sjajnog karaktera i zdravlja, jedna od glavnih karakteristika vrhunskog Nemačkog ovčara.

paskall4

Kako izgleda svakodnevni život sa ovakvim psom, na prvi pogled izuzetno zahtevnim. Na koji način ga trenirate, šta jede, kakve su mu dnevne aktivnosti, da ne kažemo obaveze jer ova rasa je poznata kao izuzetna u širokom spektru oblasti, radu u policiji, vojsci, agility utakmicama, poslovima čuvanja, otkrivanja droge, potragama za nestalima u snežnim lavinama i nastradalima u zemljotresima,…

paskall3

U kući je Pako vrlo lojalan član porodice, ima svoj tepih na kom odmara, kreće se svuda po kući i izuzetno poštuje sva pravila, pravi je Nemac u našem domu. Svaki dan je aktivan najmanje dva puta, najčešće ujutro i uveče. Tada trči sa svojim psećim drugarima, juri za lopticom u parku, pliva u Dunavu pored kog živimo, trči pored bicikla ili se sa nama uputi u običnu zajedničku šetnju po gradu ili Fruškoj Gori. Radni deo dana izgleda malo drugačije, tada vežbamo poslušnost, ponekad radimo na tragu sa drugarom iz Pule Peter Mašom rođenim Novosađaninom, a dosta često odemo i na teren kod divnih drugara i svetskih takmičara u radnoj kinologiji Tanje i Vlade u Beogradu gde radimo vežbe napada i odbrane, često i sa svetski poznatim takmičarima i markirantom Mareck Urbanom iz Češke, Milošem Kovačom iz Slovenije i njegovom ženom Mojcom, svetskom prvakinjom u disciplini IPO1. Sve su to IPO discipline u radnoj kinologiji, koje su obavezne za vrhunskog Nemačkog ovčara i koje, kako sam lično mogla da se uverim, Pascall sa lakoćom ispunjava, od malih nogu učeći od svojih iskusnih drugara – pričaku Trajkovski.

paskall1
Ishrana ovakvog izložbenog i radnog, vrlo aktivnog psa, teškog 42 kg, mora biti raznovsna. U obroku mu dajemo goveđe meso, ponekad ribu, povrće, pirinač i najkvalitetnije super premium granule.

paskall

Svakodnevno uživanje sa ovakvim psom, upriličeno je i sa nizom dogodovština od kojih neke i danas sa njegove nepune tri godine, prepričavamo kao anegdote. Jedna od njih je Pascallov akrobatski skok sa prozora sa prvog sprata, kada je video dole na ulici Gorana kako šeta bokserku Akiru a ne njega, pa je kao neki ljubomorni pubertetlija na ovaj opasni način odlučio da im se pridruži. Druga je dolazak na plažu na moru, gde je čitava pseća postava išla zajedno sa porodicom, kada je Pascall posle pola sata provedenih u vodi  elegantno izašao na plažu i smestio se na ležaljku pored neke gospođe sa kojom je podelio njen sendvič. Zatim slede njegove smešne face krivca kada napravi nešto što shvati da nije trebalo. Spisak je dugačak…

paskal naslov

Da bi ušao u konkurenciju za najveća takmičenja, Pascallu su u Nemačkoj urađeni DNA analiza krvi i snimci kukova i laktova. Nakon kontrole zvaničnog i ovlaštenog veterinara Kluba nemačkih ovčara u Nemačkoj (SV) su ozvaničeni kao savršeni i upisani u njegov pedigre.

pasi

Sledeći plan za čiju realizaciju se spremaju je odlazak na Svetsko prvenstvo u Nemačku, gde žele da prikažu Pascalla u velikoj konkurenciji pasa iz svih delova planete. Kako kažu, najčešće na tom takmičenju ne pobeđuje najbolji i najlepši pas već onaj čiji je vlasnik najbolji biznismen. Mnogim psima koji budu visoko plasirani na toj izložbi, to bude i poslednje pojavljivanje, jer ubrzo budu skupo prodani bogatim laicima koji kupuju prestiž donoseći u svoje zemlje pse koji su najčešće i u suvlasništvu baš tih sudija koji su im tu titulu i dali. Trgovina je i tu uzela maha. Ali kažu Trajkovski, da je događaj prisustvovati spektaklu kada se na stadionu pojavi 3.000 pasa iz celog sveta, a Pascall uspešno uradi proveru na rukavu i lepo se prezentuje u ringu pred ljubiteljima Nemačkog ovčara iz čitavog sveta.

pas i ana

Da ovakav pas nema cenu, potvrđuju i Trajkovski. Nikada ni jednu od visokih ponuđenih cifri od bogatih Kineza, Arapa, Filipinaca, Pakistanaca i Amerikanaca, ni jedan sekund nisu uzeli u razmatranje, jer kako kažu, članovi domaćinstva se ne prodaju. U vreme česte unosne trgovine psima, kada sume koje se daju za retke kvalitetne jedinke prevazilaze granice realnog života u Srbiji, primer ovog psa pokazuje da ipak postoje primeri kada pas nema cenu, odnosno, da nije sve roba.  Ima mnogo i u ljubavi.

 

pas i a

 

Antrfile

 

Nemački ovčar – Nemački ovčar je rasa pasa iz 1 FCI grupe (pastirski psi i psi goniči stoke). Čest je kućni ljubimac i jedna od najraširenijih rasa pasa. Puno se koristi za potrebe vojske i policije npr. u traganju za drogom, kriminalcima. Ovaj izuzetan pas, koji je po mnogim kriterijuma idealan, dolazi iz Nemačke. Nastao je kao rezultat strpljivog rada na selekciji, kapetana Maks fon Stefanica, koji je u prethodnom veku dao sebi za zadatak da ukrsti više rasa ovčarskih pasa da bi stvorio novog psa koji bi bio obdaren maksimumom kvali­teta. Počev od 1884. godine, fon Stefanic je odredio osnovne smernice rase, koju je pobo­ljšao obogaćujući je, 1893. godine, krvlju škotskog ovčara. Nemački ovčar, kakvog mi danas poznajemo, bio je rođen. Veoma brzo, stekao je veliku popularnost.

goran i pako

Pomaže slepim osobama kao vodič. Osnivač rase Stepanitz posebno je cenio radne pse. Na izložbi pasa 1899., oduševio ga je pas imena Hektor Linksrhein, koji je bio rezultat dugogodišnjeg uzgoja, pokazao se kao snažan, inteligentan i veran pas. Von Stepanitz preuzeo je tog psa, nazvao ga je Horand von Grafrath i prozvao ga prvim njemačkim ovčarom te je osnovao Udruženje nemačkih ovčara, koje je objedinjavalo više od 30 000 članova, raspo­ređenih u stotinak klubova. Danas, nemački ovčar je najpoznatiji i najrasprostranje­niji pas u celom svetu.

goran i pako1

Od tog prvog psa koji se pario sa ženkama sličnih karakteristika, nastali su brojni potomci, koji su činili jezgro rase nemačkih ovčara. Svi čistokrvni nemački ovčari potomci su tog prvog proglašenog nemačkog ovčara. Nemački ovčar prihvaćen je zvanično kao rasa 1919. godine, kada ih je bilo 505 primjeraka, a do 1926., već ih je bilo oko 8 000. Popularnost mu je porasla nakon što se pokazao kao koristan pas u ratu i kada su se pojavili nemački ovčari “Rin Tin Tin” i “Strongheart” u filmskim ulogama. Nakon Drugog svetskog rata, imao je negativni odjek u javnosti, zbog nemačkog imena. U Engleskoj su zbog toga ovu rasu prozvali “Alzaški ovčar” te su to ime koristili do 1977. kada su odlučili ponovno koristiti staro ime. U SAD-u je 2009. godine Nemački ovčar bio drugi na popisu najbrojnih rasa.

paskal2

Više se ne mogu nabrojati svi njegovi kvaliteti: ovaj pas je hrabar, inteligentan, odan u potpu­nosti, poslušan, potčinjen svom gospodaru. Uvek u sta­nju pripravnosti, on žestoko brani gazdu i pri najmanjoj opasnosti, čak i ako nije bio obučen za to.

Obdaren, jednim od najboljih njuhova u svetu pasa, postao je majstor u umetnosti praće­nja traga, bilo da se radi o traganju za nekim krimina­lcem, izgubljenim detetom ili o pronalaženju nekoliko miligrama droge na dnu torbe. Ima takvu reputaciju kao pas policajac da ne mora više da se dokazuje. Nemački ovčar je zahvaljujući toj svojoj akti­vnosti, na žalost, stvorio o sebi sliku represivnog psa, iako je u istoj meri izvrstan u miroljubivoj ulozi psa pra­tioca slepih ili u ulozi spacioca na planini. Može mu se takođe bez problema poveriti čuvanje nekog stada.

pask

Ovaj pas sa glavnom osobinom psa koji ima potrebu da dominira, mora da bude vođen čvrstom rukom od strane gospodara, koji će biti sposoban da mu nametne svoju volju. Takvo vaspitanje bazirano na razvij­anju osećaja za poslušnost uglavnom dobro prolazi, s obzirom da se nemački ovčar rado potčinjava onome koji ume da mu nametne svoju volju i koji se pokazuje strpljivim i umešnim. Obuka će usloviti čitavo ponašanje životinje, na ovaj ili onaj način.

Tako, ne­mački ovčar može da postane izvrstan i neustrašiv, čak opa­san mehanizam napada i odbrane, kojim samo njegov vlasnik može da rukovodi, nakon neophodnog staža kod profesionalnog dresera. U suprotnom, on može da bu­de izvanredan kućni ljubimac, umiljat sa svim članovima porodice, nežan i strpljiv sa decom, prema kojima postu­pa uglavnom zaštitnički. Ovaj miran pas, može veoma dobro da živi u stanu, pod uslovom da mu se omogući da svakog dana dovoljno trči i da može da se troši.

pask1

To je takođe pas, čije su samo prisustvo i pojava dovoljni da unapred obeshrabre svakog mogućeg lopova ili zločinca, jednu takvu životinju neo­phodno je kupiti kod dobrog uzgajivača, koji će biti u sta­nju da pruži sve potrebne podatke o roditeljima psa i njegove karakteristike. U okviru jednog legla, nikad ne treba izabrati štene koje izgle­da super aktivno ili uplašeno, jer, pre ili kasnije, ono može da postane agresivano.

Nemački ovčar, snažan, sav u mišićima, ali gibak i uravnote­žen, treba istovremeno da deluje i snažno i elegantno. Ima duge sapi, koje su mu pomalo spuštene, dok dužina trupa mora da bude veća od krajnje tačke grebena na vratu. Sve mu to, sa lepim bujnim repom, koji je blago povijen i spušten do skočnog zgloba, daje skladan izgled. Da bi bio savršen, nemački ovčar mora da ima i snažan i mišićav vrat, grudni koš dubok, prava leđa, malo uzdi­gnut stomak, slabine široke i jake.

Svi nedostaci koji utiču na svrsishodnost i na izdržljivost, uzimaju se u obzir kada se proučava vrednost jednog psa. Nedostatak pigmentacije nosa, suviše visoke noge, lagan ili suviše težak hod, slaba ili zašiljena njuška, gornji ili donji prognatizam, osrednji zubi, suviše mekana dlaka, viseće uši, umotan ili loše nošen rep, nedostaci su koji donose negativne poene.

pask5

Glava je izdužena, a oči su posebno živahne i tamne, sa izrazom velike budnosti. Uši su zašiljene, uspravne i po­stavljene visoko; kod šteneta, one su spuštene niz glavu do četvrtog ili šestog meseca. Čeoni usek, iskošen i slabo naglašen, nastavlja se na njušku u obliku klina, dugu i jaku, sa suvim i dobro zatvo­renim usnama, skrivajući tako impresivne makazaste zube. Nemački ovčar se dobro drži na svojim snažnim šapama. Prednje noge, gledane iz bilo kog ugla moraju da budu prave.

pask6

Telo nemačkog ovčara možemo okarakterisati više pravougaono nego kvadratno, što je od najvećeg značaja za kretanje psa. Pošto je nemački ovčar kasački pas, kretanje se obavlja bez napora i efikasno ali samo ako je pas pravougaonog oblika.

Nemački ovčar (Deutscher Schäferhund)

• Porodica: Pastirski i psi čuvari
• Zemlja porekla: Nemačka
• Godina porekla: 1899. a zvanično 1919.
• Prosečna veličina mužjaka: Visina: 60-65 cm
Težina: 35-42 kg
• Prosečna veličina ženke: Visina: 55-60 cm
Težina: 22-33 kg
• Drugi naziv: Alzaški ovčar
• Životni vek: 10 – 15 godina

Antrfile

Izložbe Pascall von Rotenschuhena

KUĆA PUNA PEHARA

Specialized German Shepherds show LONO 15.05.2016.

Loznica SERBIA

V1 working class
Judge – Mauro Di Festa (Italy)

 

SV Klubsieger Serbia Backa LG1 30.04.2016.
V3 Gebrauchshundklasse Rüden
Richter: Peter Arth (Germany)
V3 / working class

Memorijal “Davor Mikulic”, Osjek Croatia 23.04.2016.
V3 Gebrauchshundklasse Rüden
Richter: Uwe Sprenger (Germany)

VI FCI Special Show “BONO” for GSD, Bogatic Serbia
V1 Gebrauchshundklasse Rüden
Richter: Luigi Mantellini (Italy)

SV Klub Siegerschau “Vojvodina Kup 2015” LG1 Backa
V3 Gebrauchshundklasse Rüden
Richter: Mr. Reinhardt Meyer (Germany)

SV Klubsieger Serbia Zrenjanin 2015.
SG2 Junghundklasse Rüden
Richter: Rainer Mast (Germany)

FCI Klubsieger Grand Prix Sid Serbia 24.05.2018.
SG1 Junior class 18-24m
Richter: Gabriel Stibel (MAC)

FCI Klubsieger Serbia Melenci 17.05.2018.
SG1 Junior class 18-24m
Richter: Biro Zsolt (HU)

SV Klubsieger Serbia Mladenovac 2015.
SG2 Junghundklasse Rüden
Richter: Helmut König (Germany)

VII Specialized show for German Shepherd “Memorial Rado Plibersek” in Milesevo, 19. april 2014.
VP2 (6-9 months)
Richter: Marc Renaud (FR)

SV Specialized GSD show in Kacarevo, 06. April 2014.
VP1 (6-9 months)
Richter: Ernst Rückert (Germany) Zwinger von der Noriswand

ADULT CHAMPION OF SERBIA
CACIB Odzaci, Serbia 16.04.2016.
EX, CAC, CACIB Gebrauchshundklasse Rüden
Richter: Polina Simic (SRB)

CACIB Novi Sad Serbia 27.09.2015.
EX, CAC, CACIB, BOB Gebrauchshundklasse Rüden
Richter: Polina Simic (SRB)

JUNIOR CHAMPION OF SERBIA (with 14 months)
CAC Sremski Karlovci Serbia, 12. July 2014.
SG1, Junior BOB & Junior BOG
Richter: Sipos Marta (SER)

CACIB Novi Sad Serbia, 28. September 2014.
SG1 12-18m
Richter: Hassi Assenmacher-Feyel (D)

CAC Backa Palanka Serbia, 12.10.2014.
SG1 12-18m
Richter: Zeljko Todorovic (SER)

goran1

goran2

 

 

 

goran

goran3

goran4

8 Comments

 • Jovana Starović

  Zaista fantastičan tekst o ovom predivnom psu koji nikoga ne može da ostavi ravnodušnim. Sve pohvale vlasnicima koji ga vidi se obožavaju a sigurna sam i on njih. Volela bih da imam ovakvog psa, ispunjenje svih mojih želja. Veliki pozdrav

 • Bobi M.

  Kraljevska rasa, posle ovog teksta sigurno uskoro nabavljam Nemačkog ovčara. Imaju sve osobine najbolje rase na svetu. Svaka cast Pascallu dugo nisam video takvog psa bozanstven je!

 • Roland Fekete

  Wooow jako mi je drago da je ovakav pas u Srbiji! Nadam se da ću uskoro upariti moju kuju sa njim i dobiti slične pse. Hvala na tekstu! Jako sam se smejao na deo “verovatno ste u prvim koracima i odrastanju a kasnije i u životu, propustili jednu veoma važnu etapu koja se zove upoznajte, a još bolje imajte Nemačkog ovčara“. Objasnili ste!

 • Tijana M.

  Divan pas, prica… Izuzetno je lepo cuti da neko ovoliko voli psa, uziva u njemu i sa njim. Fascinantan je u svakom pogledu, za pozeleti 🙂
  Sve pohvale i cestitke za ovakvog dasu.

 • Rada sa broja 13

  Svi psi su divni a Nemački ovčari su najbolji Nemački proizvod ikada! I poznati novinar Memedović koji obožava i ima ovu rasu je rekao “San svakog psa je da postane Nemački ovčar” a ja bih samo dodala, da je san svakog Nemačkog ovčara da postane Pascall! Bravo komšije!

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *