Pas upravlja vašim životom? Evo kako to da promenite

Vlasnici imaju različite stavove o tome šta treba, a šta ne treba dozvoliti ljubimcima u kući. Zato oni često nesvesno, iz najbolje namere, razmaze svoje ljubimce. Evo nekoliko korisnih saveta kako to sprečiti.

Nagrada i kazna

Ljubimca ne treba kažnjavati ako nema razloga za to, niti ga nagrađivati ukoliko nije uradio ono što treba. Tako će jednog dana napraviti malu “štetu” na tepihu, složiće umiljat izraz lica, a vi ćete želeti da ga zagrlite. Grdite ga kada uradi nešto pogrešno, a isto tako ga nagradite kada se to ne ponovi. Čak i najtvrdoglaviji ljubimci će to naučiti.

 

Pravila u vezi sa hranom

 

Kako sprečiti da vaš ljubimac postane debeljuca “gladnih očiju”? Jednostavno… Uvesti pravila u vezi sa ishranom! Ne hranite ljubimca ispod stola dok vi jedete. Tako će shvatiti da je vreme za jelo isto kad i vama. Različite životinje jedu različitu hranu – voće, povrće, ribu, mlečne proizvode… Ali, sigurno ne postoji ni jedna vrsta ili rasa kojoj je potreban pomfrit, viršle ili pecivo. Svi želimo da nam ljubimci budu zdravi.

Puppy getting in trouble

Odredite granice

 

Ljubimcima, pogotovu psima, ne treba dozvoliti da istražuju baš sve u kući. Kada su mali oni obožavaju da istražuju kuću i to izgleda zanimljivo, ali već kada porastu to vam može zadati glavabolje. Niko ne želi ižvakane torbe, pocepan kauč ili odelo.

 

Obuća nije za žvakanje

 

Vaš ljubimac ne pravi razliku između skupih kožnih cipela i kućnih papuča. Ako psu dozvolite da se igra i žvaće jedan par papuča, s pravom će misliti da mu je dostupna cela vaša kolekcija. Dok štenetu ne izrastu zubi, sklonite obuću na sigurno, i priuštite mu igračku namenjenu za žvakanje.

 

Ne “padajte” na umiljati pogled

 

Naši ljubimci su mnogo pametniji nego što mi zapravo mislimo, pa čak imaju različite facijalne ekspresije za različite situacije. Često kada naprave štetu ili nešto žele napraviće onu umiljatu facu… Da li vam je to poznato? Ne dozvolite da vam umiljatost odvrati pažnju, jer kada pas nauči da “padate” na to, neće se ustručavati da se time koristi.

 

 

Stvari nisu igračke

 

Jedan od najboljih načina da se naglasi razlika između igračke i stvari koje nisu namenjene u tu svrhu jeste da se uvedu igračke u najranijem uzrastu i imenovati ih jednostavnim rečima. Kada je ljubimac raspoložen za igru, pitajte gde su igračke i stavite mu do znanja da samo to služi za igru. Tako se neće igrati stvarima koje nisu namnjene za igru.

 

Izbegavajte pelene za pse

 

Pelene za pse su korisna stvar prilikom dugih putovanja ili ako štene ima problema sa varenjem. Međutim, one nikako ne bi trebalo da se koriste svakodnevno. Čak i najmanje rase pasa treba da se izvode bar dva puta dnevno u šetnju. Pelene će samo trenutno učiniti vaš život malo lakšim, ali vaš pas neće naučiti da se nužda ne obalja u zatvorenom prostoru.

 

Uz adekvatno dresiranje i postavljanje granica vaši ljubimci će se naučiti lepom ponašanju. “Incidenata” će biti sve manje, vi ćete uživati u društvu vašeg ljubimca, a i on sa vama!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *