Pas u spavaćoj sobi: ZA i PROTIV

O boravku, kao i o spavanju psa u spavaćoj sobi u krevetu postoje različita mišljenja. Prirodno i biološki bilo bi to potpuno pravilno da pas spava sa vama, jer u prirodom okružejnu psi spavaju sa svojim roditeljima.

Ukoliko ste protivni toga, ne znači da pas mora s vama spavati u istoj u postelji. Eberhard Trumler o tome piše: “Tesna pvezanost psa i čoveka neće biti narušena, ako ga ne budemo držali u krevetu”.

Ipak, većina ljudi koji imaju pse ponekad dopusti psu da dođe u postelju, a i mnogo vlasnika pasa kažu da bez poteškoća dele krevet sa svojim ljubimcima.

dog-sleeping-on-bed

Ipak, ležaj za psa ne treba da bude tu u vašem krevetu, već pored njega. Noć je najduže razdoblje u kojem su vlasnik i pas zajedno. Posebno onda kada je vlasnik po ceo dan na poslu, a pas je dugo sam. Zato je noćni boravak psa u vlasnikovoj blizini posebno važan. Između ostalog, pas uživa u čudnovatim mirisima vlasnikove garderobe u ormaru.
Ukoliko ipak ne volite svojeg prijatelja blizu kreveta, ostavite ga da spava ispred spavaće sobe. Neki psi su tako dobro vaspitani da neće ući u spavaću sobu ni onda kad su vrata otvorena.

Kada vam stigne štene, a želite od starta da ga naučite gde mu je meste za spavanje, trebaju vam jaki živci. Štene će spavati bilo gde u stanu, daleko od spavaće sobe, ali morate računati na cviljenje i sve drugo što se može noću dogoditi.

Strpljivost komšiluka tada će biti na iskušenju kad budu morali podnositi glasno i konstantno noćno cviljenje. Naučite li štene spavati u drugom prostoru, ni kao odrastao pas neće spavati pored vas. Ponekad će biti trenutaka u kojima, recimo kad se pas razboli, i po noći morate na njega paziti. Zato preporučujemo da njegov ležaj bude blizu vaše postelje, na posebnom prostiraču koji neće škripati pri njegovom mrdanju.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *