Kako da znate da je vaš pas u pubertetu

Vaš do juče poslušni pas, nije više tako poslušan, ne odaziva se na poziv, sklon je bežanju, naskače na druge pse, pravi ršum po kući. Vi ne znate šta je sa njim i zašto se tako ponaša. Odgovor je prost, vaš pas je u pubertetu, ma koliko vam to čudno zvučalo.

Naime, pas tokom razvoja prolazi kroz različite faze kako psihičke, tako i fizičke identično kao i ljudi. Jedan od tih razvojnih promena je i pubertet, koji vlasniku donosi iste brige kao i roditeljima tinejdžera.

Pubertet kod psa počinje oko petog meseca i traje u proseku do navršenog devetog ili desetog meseca., pa ko “preživi” ovaj period poisle je miran. Pojave koje prate pubertet su neposlušnost, tvrdoglavost i želja za samostalnošću.

Ukoliko psu u periodu puberteta ne posvetimo dovoljno pažnje, po izlasku iz pubereta pas će biti svojeglav i neposlušan. Zato, dresura psa počinje između desetog i osamnaestog meseca života.

Ukoliko se sa dresurom počne u kasnijem uzrastu, dolazi do polovičnog učinka, što znači da će vas pas delimično slušati.

pubertet

Pubertet ili polna zrelost kod ženki kreće sa šest, a završava se otprilike u 24 mesecu, što zavisi pre svega od rase, dok se kod mužjaka takođe javlja sa šest iako mužjaci već sa neka četiri meseca starosti pokazuju zainteresovanost za svoje vršnjakinje, što predstavlja samo “psihički” nagon jer štene u ovom uzrastu nije polno zrelo za oplodnju.

Parenje ženki se preporučuje nakon 14 meseci starosti, a mužjaka nakon 18 meseci starosti.

Saveti
– Budite dosledni . Ako postavite granice, pravila i ograničenje nemojte se kolebati i odstupati od njih. Povremeno postavljanje pravila i njihovo ne ispunjavanje stvaraju nepredvidivog psa.

– Držati se do kraja. Nemojte izdavati psu komandu ako niste spremni da idete do kraja i da komandu podržite svojom doslednošću. Pobrinite se da se svaka interakcija sa psom završi u pozitivnom tonu, da bi se stvorio pravilan model ponašanja.

-Budite uporni. Bez obzira na to koliko je buntovan vaš tinejdžer dokažite mu da nijedno njegovo ponašanje ne može narušiti vaš miran i uporan autoritet.

– Budite strpljivi. Vaš pas neće biti adolescent zauvek. Rezultati vašeg teškog rada će biti vidljiviji sa svakim novim uspehom koji podelite sa svojim psom. Do kraja druge ili treće godine ustanovićete dobre navike koje će vašeg psa pretvoriti u idealnog životnog pratioca.”

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *