Pas Svetog Huberta

Ova rasa je čuvena po svom naboranom licu, dugačkim i divnim ušima, i neverovatnim čulom mirisa.

Ova rani goniči su poznati kao Psi Svetog Huberta, uzgajani su od strane monaha iz Opatije Svetog Huberta. Tokom svog života, Fransoa Hubert (656-727) je bio strastveni lovac koji je kao svoj životno delo uspeo da napravi rasu sposobnu da prati stari ili hladan trag, koje je nastavio i nakon penzionisanja u manastiru posle smrti svoje supruge.

Ovaj naborani pas je nežan i ljubazan, ali daleko od toga da je lenj. Pas Svetog Huberta može da nanjuši trag na milju daleko i uvek će radije spavati na kućnom tremu. Očekujte da mu se posvetite duge šetnje svaki dan ako želite ovog psa.

 

bloodhound_dog_breed

 

Prvobitno korišćen u srednjovekovnoj Evropi za traženje svinja i jelena, moderni pas se više koristi kao tragač za policijske uprave i za službe traganja i spasavanja. Toliko su vešti i iskusni da se njihovo „svedočenje“ smatra prihvatljivim u sudu.

Pas Svetog Huberta može biti porodičan pas, ali zahteva veliki nivo pažnje i posvećenosti. Ne može svako da se nosi sa psom koji odiše karakterističnim mirisom za goniče, želi samo da prati miris koji nanjuši, donosi pravo razarenje u svojoj kućici ili boksu, ima beskrajnu energiju i izdržljivost i prava je definicija reči tvrdoglav.

Ako možete, videćete da je ovaj pas ljubazan, osetljiv, tolerantan prema deci i drugim životinjama. Sa pravim vlasnikom, on je pas snažnog karaktera koji donosi veliku radost i smeh u vaš dom.

Bitne informacije
Visina: 58 do 69 centimetara
Težina: 36 do 50 kilograma
Životni vek: 11 do 15 godina

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *